Tradičné jedlá pripravte v zdravšej verzii, telo sa vám poďakuje: Odborník radí ako na to!

Akú chutnú rybu si pripravíte na Vianoce tento rok?

Jedlá pripravíte na Vianoce tento rok aj zdravšie (Zdroj: GettyImages)

Tradičné jedlá či koláče pripravované na sviatky môžete uvariť aj v zdravšej a odľahčenejšej verzii, pripomína Peter Minárik – viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie. Napríklad obľúbený zemiakový šalát sa dá urobiť na viacero spôsobov aj bez použitia majonézy, ktorú možno nahradiť jogurtom, alebo s majonézou s nižším obsahom tukov.

Existuje náhrada každej suroviny

Pri pečení použite namiesto klasického bieleho cukru sladidlá či jeho náhrady. „Ak chcete predísť konzumácii príliš veľkého a energeticky vysokého príjmu počas Vianoc, okrem veľkostí porcií bude dôležitým opatrením aj správny výber surovín,“ zdôraznil Minárik. Pri sviatočnom varení či pečení je vhodné použiť menej tukov a cukru. Hodia sa na to ich náhrady, ako sú sladidlá, nízkokalorické rastlinné tuky.

Vhodný je aj rastlinný olej namiesto masla či náhrada celozrnnej múky za bielu. Vysmážanie nahraďte alternatívnymi spôsobmi prípravy ako sú pečenie, dusenie či príprava pokrmov na pare. „Výnimkou sú morské ryby, ako napríklad losos. Biele mäso je zdravšie ako červené,“ doplnil Minárik, ktorý dodáva, že by ste počas sviatkov mali vylúčiť spracované a mastné mäsové výrobky.

Myslite aj na pohyb

„Samozrejme to, že si zvolíte nízkokalorické produkty, ešte neznamená, že ich môžete konzumovať v neobmedzenom množstve,“ upozornil odborník. Aj pri pečení použite namiesto masla a šľahačky napríklad nízkotučný tvaroh, ktorý telu dodá potrebné bielkoviny. Aj sviatočná strava by mala byť kombináciou vyvážených a zdravých potravín, bohatých na vitamíny, vlákninu a prospešné látky.

Cez sviatky nezabúdajte ani na pohyb a ostaňte aktívni, telo a vaše trávenie sa vám poďakuje. „Silu tradičných vianočných dobrôt premôžte aktivitou. Nezabudnite, dôležitý nie je len príjem, ale aj výdaj energie,“ doplnil odborník.

Zdroj: TASR, plnielanu.sk
Odporúčame