Kysnutý slivkový koláč je tradičnou pochúťkou, ktorá zaručene rozvonia celý dom. Isto nám dáte za pravdu, že mäkké cesto v spojení so sviežou kyslosťou sliviek a sladkou chrumkavou posýpkou spolu vytvárajú neodolateľnú kombináciu. Deti aj dospelí sa budú zalizovať.
Budeme potrebovať:
- 400 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 50 ml rastlinného oleja
- 300 ml mlieka
- 1 lyžička cukru
- 1 kocka droždia (40 – 42 g)
- 1 – 1,5 kg sliviek
- na posýpku: 100 g masla + 100 g hrubej múky +100 g kryštálového cukru
Postup:
- Mlieko v hrnčeku zohrejeme na vlažnú teplotu, pridáme lyžičku cukru a rozrobíme do mlieka droždie. Premiešame a necháme droždie niekoľko minút podkysnúť.
- Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme vajíčko, olej a vlejeme mlieko s droždím. Dôkladne varechou vymiešame, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť aspoň 40 minút.
- Plech potrieme olejom a preklopíme naň vykysnuté cesto. Na celú plochu plechu ho roztiahneme buď prstami (zľahka cesto posúvame), alebo si pomôžeme silikónovou špachtličkou.
- Umyté, prepolené slivky poukladáme rovnomerne “klobúčikom” nadol na cesto.
- Prsty použijeme aj na prípravu posýpky. Múku vymiešame s cukrom a zapracujeme maslo. Vznikne posýpka, alebo ak chcete – mrvenička.
- Mrveničkou posypeme povrch sliviek. Pre výraznejšiu arómu môžete do posýpky pridať aj škoricový cukor.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.
Dobrú chuť! (Zdroj: Lucia)
Zdieľať na
Zdieľaní