Leto je v plnom prúde a už tu máme prvé tekvice. Táto plodová zelenina je bohatá na vitamíny a minerály, ktoré nášmu telu prospievajú zvnútra aj zvonka. Už pred viac ako 6500 rokmi poznali ich priaznivé účinky indiáni. Z Ameriky sa tekvica rýchlo rozšírila takmer do celého sveta. Dnes už vieme, že nie je dôležitá len dužina, ale aj listy a semiačka.
Pod kôrou tekvice sa ukrýva celý komplex vitamínov a rozličné telu prospešné minerálne látky. Rozličné tvary a druhy tekvíc majú vlastné použitie a vynikajú rozličným množstvom týchto látok. Pri niektorých si musíte overiť, či nie sú len dekoračné a sú vhodné na konzumáciu. Pre tie ženy, ktoré túžia mať štíhlu postavu je unikátnou zložkou diétneho jedálnička.
Je plná vitamínov
Aj vďaka obsahu riboflavínu – vitamínu B2 je dôležitou zložkou redukčných diét. Vďaka látkam ako kyselina listová dobre vplýva na metabolizmus. Vitamín B1 či tiamín sa podiela na rozklade tukov a cukrov a tým dodáva nášmu telu potrebnú energiu. Vďaka tejto funkcii pomáha dobrej činnosti tráviaceho a nervového systému. Zinok v tekvicových semiačkach má pozitívny dosah na regulovanie metabolizmu cukrov v tele a teda pomáha pri cukrovke.
Mohlo by vás zaujať: Aktuálna pochúťka tekvica hokaido: Nemala by chýbať ani na vašom tanieri
V zdraví až do stovky
Tekvica pomáha chrániť bunky pred poškodením a pôsobí protirakovinotvorne prostredníctvom antioxidantov ako vitamín A či E. Tie zároveň prispievajú k budovaniu imunity, chránia vašu pokožku pred nepriaznivými účinkami UV žiarenia. Okrem toho je retinol, vitamín A, prospešný pre váš zrak a imunitu. Nedávne výskumy tiež dokázali, že vyššia hladina alfa-karoténu znižuje nielen riziko rakoviny, ale aj ochorení srdca a Alzheimerovej choroby. Nájdete ho práve v tekvici, najmä v oranžových odrodách.
Tekvicové semiačka – skvelé pre prostatu aj proti depresii
Ploché sýtozelené semienka obsahujú množstvo antioxidantov. Vďaka množstvu fytosterolov sú účinné v boji s vysokou hladinou cholesterolu. Tieto semiačka sú vhodné ako náhrada orieškov a slaných čipsov, práve pre ich vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Esenciálne mastné kyseliny ako Omega 3 a 6 majú protizápalové účinky a dopomáhajú regulácii krvného tlaku. Podráždenosť a nervozitu tlmí tekvica vďaka vplyvu horčíka a aminokyseliny tryptofán, ktorá sa zúčastňuje nervových pochodov. Najvýznamnejším je vyplavovanie serotonínu – hormónu šťastia. Prostredníctvom týchto procesov pomôže zlešiť náladu. Cucurbitacín, ktorý obsahuje prispieva zamedzovaniu nežiaduceho zväčšenia prostaty a spolu s draslíkom a selénom podporuje liečbu ochorení močových ciest.
Tieto látky sú pre telo dôležité, ale len vtedy, keď sa správne podávajú. Tepelnou úpravou sa väčšina látok, najmä vitamínov a antioxidantov, znehodnotí. Preto je výhodnejšie ich pridávať do šalátov alebo jesť čerstvé. Rovnako je to aj s tekvicovým olejom, ktorý sa vyrába lisovaním za studena a jeho najefektívnejšie využitie je práve v studenej kuchyni.
Mohlo by vás zaujať: Kôstky z hrozna či marhúľ a ďalšie semienka: Sú pre vaše zdravie hitom
Tekvicové listy
Sú podobne ako semiačka bohaté na množstvo minerálnych látok ako vápnik a železo. Môžete si ich v surovom stave pridať do smoothie. Listy sú súčasťou viacerých jedál ázijskej a africkej kuchyne. Veľmi obľúbené sú restované s cesnakom a soľou. Tepelná úprava odstráni ich pichľavý povrch. Najvhodnejšie sú mladé listy, ktoré sa trhajú aj so stopkou.
Tekvica aj na pleť
Vysoký obsah minerálov a vitamínov prospieva aj vašej pleti, vlasom a nechtom. Tekvicové masky dodávajú pleti v kombinácii s medom, jogurtom alebo olivovým olejom prospešné látky a hydratujú ju.Spolu s hnedým cukrom sa tekvicové pyré využíva ako čistiaci peeling na pleť a telo. Tekvicový olej je dôležitou súčasťou boja proti akné, obnovuje pokožku a vitamíny a minerálne látky pomáhajú zabraňovať starnutiu. V kombinácii s kokosovým olejom a medom je vynikajúci na suché vlasy. Podobne pôsobí na nechty – dokáže zlepšiť ich štruktúru, stačí ho len pravidelne nanášať.
Máte radi tekvicu? Ktoré časti z nej využívate najčastejšie? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na