Aký trik použiť, aby maslo rýchlo zmäklo? Často nás v kuchyni trápi tento problém. Pri množstve povinností sa neraz stane, že maslo pred pečením zabudneme vyložiť. Pritom do väčšiny receptov sa používa práve maslo izbovej teploty. Stratený čas si môžeme vykompenzovať jednoduchým trikom, na ktorý potrebujeme mikrovlnku.
Prečo je dôležité, aby maslo zmäklo?
Ak majú ingrediencie v ceste rovnakú teplotu, ľahšie sa pri pečení spájajú a vytvárajú hladké a rovnomerne štruktúrované cesto. Studené ingrediencie spolu neemulgujú, výsledkom je husté cesto, hrudkovitá konzistencia alebo ploché pečivo.
Mäkké a pohodlne rozotierateľné maslo je základom úspechu nadýchaného cesta, ale aj krémovej textúry plniek. Väčšinou sa maslo necháva zmäknúť pri izbovej teplote 1 až 2 hodiny na kuchynskej linke, ale stratený čas sa dá dohnať.

Potrebujeme
- kocku masla
- vodu
- nádobu do mikrovlnky
- mikrovlnku
Postup
Do nádoby vhodnej do mikrovlnky nalejeme 1 až 2 šálky čistej vody. Vložíme do mikrovlnky a zohrievame 2 minúty na vyššom výkone. Medzitým maslo nakrájame na kocky a uložíme ho do misky alebo na tanier.

Po 2 minútach vyberieme nádobu s vodou z mikrovlnky a rýchlo do nej vložíme misku alebo tanier s kockami masla. Zatvoríme a necháme 10 minút vnútri, aby na maslo pôsobilo sálavé teplo. Čím menšie budú kúsky masla, tým rýchlejšie zmäkne a bude pripravené na použitie.
Zdieľať na