Nálev zo zaváraných uhoriek nevyhadzujte: Takto sa dá ešte použiť!

kyslé uhorky

Nálev z kyslých uhoriek sa dá ešte využiť viacerými spôsobmi (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Otvorili ste si k hlavnému jedlu pohár kyslých uhoriek a zostal vám už len nálev? Nevyhadzujte ho, pretože sa dá ešte využiť. Niekoľko zaujímavých nápadov vám prinášame aj v našom článku.

Šalátová zálievka: Nálev z kyslých uhoriek nemusíte používať iba na ochutenie zemiakového šalátu. Skvelo doplní akýkoľvek šalát z čerstvej zeleniny. Stačí nahradiť ocot v zálievke vodou z kyslých uhoriek.

Na ďalšie zaváranie: Keď budete zavárať zeleninu, môžete nový nálev prevariť so zvyšnou vodou z kyslých uhoriek. Okrem uhoriek sa hodí napríklad na zaváranie tekvice, papriky či cibule.

Zmiešajte zvyšný nálev s novým a použite ho na ďalšie zaváranie (Zdroj: Freepik/freepik)

Marináda na mäso: Kyselina v uhorkovom náleve zjemní mäso. Preto ho v nej nabudúce namarinujte, obzvlášť ak idete pripravovať tuhšiu časť mäsa.

Zemiaky sa nerozvaria:
Zemiaky varené v šupke získajú pridaním nálevu zaujímavú chuť a navyše sa vďaka nej tak rýchlo nerozvaria.

Do cesta na chlieb: Namiesto vody pridajte do cesta na chlieb uhorkovú šťavu.

Ozvláštnite cesto na chlieb vodou z kyslých uhoriek (Zdroj: Freepik/freepik)

Na dusenie zeleniny alebo rýb: Skúste pripraviť dusenú zeleninu alebo ryby na šťave z kyslých uhoriek. Uvidíte, že jej dodá šmrnc.

Dochutí omáčky: Nálev zo zaváraných uhoriek môžete použiť aj na ochutenie rôznych domácich omáčok.

So slepačím vývarom: Vyskúšajte pridať vodu z kyslých uhoriek do slepačieho vývaru, ktorým podlejete vybranú polievku či šťavu k mäsu. Množstvo nálevu si zvoľte podľa seba. Jeho ostrejšia chuť  sa vďaka vývaru zjemní.

Ochuťte nálevom slepačí vývar (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Úľava po opaľovaní: Natrite si na spálenú pokožku uhorkovú vodu a pocítite okamžitú chladivú úľavu.

Doplní sodík a elektrolyty: Voda z kyslých uhoriek doplní telu po náročnejšom cvičení alebo dlhšom pobyte na slnku stratené elektrolyty a sodík. Elektrolyty predstavujú skupinu živín, vďaka ktorým sa v organizme prenášajú elektrické impulzy. Tie sú nevyhnutné pre správnu funkciu svalov a nervov. Okrem toho elektrolyty udržujú v bunkách dostatok vody, pre ich správne fungovanie.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
VIDEOTIP 150 nápadov na nábytok a dekorácie z paliet: Vyrobte si ich a ušetríte kopec peňazí

Podporí zdravie čriev: Uhorkový nálev tvorí ocot, ktorý patrí medzi fermentované potraviny. Tie sú veľmi prospešné pre zdravie tráviaceho systému, pretože podporujú rast a rovnováhu črevných baktérii.

Osvieži dych: Vypite trochu šťavy z uhoriek a predídete zápachu z úst. Ten spôsobujú väčšinou baktérie a keďže má kôpor aj ocot antibakteriálne účinky, môžu vás zbaviť tohto problému.

Zdroj: plnielanu.sk, yummly.com, seriouseats.com, thekitchn.com, healthline.com
Odporúčame