Otvorili ste si k hlavnému jedlu pohár kyslých uhoriek a zostal vám už len nálev? Nevyhadzujte ho, pretože sa dá ešte využiť. Niekoľko zaujímavých nápadov vám prinášame aj v našom článku.
Šalátová zálievka: Nálev z kyslých uhoriek nemusíte používať iba na ochutenie zemiakového šalátu. Skvelo doplní akýkoľvek šalát z čerstvej zeleniny. Stačí nahradiť ocot v zálievke vodou z kyslých uhoriek.
Na ďalšie zaváranie: Keď budete zavárať zeleninu, môžete nový nálev prevariť so zvyšnou vodou z kyslých uhoriek. Okrem uhoriek sa hodí napríklad na zaváranie tekvice, papriky či cibule.

Marináda na mäso: Kyselina v uhorkovom náleve zjemní mäso. Preto ho v nej nabudúce namarinujte, obzvlášť ak idete pripravovať tuhšiu časť mäsa.
Zemiaky sa nerozvaria:
Zemiaky varené v šupke získajú pridaním nálevu zaujímavú chuť a navyše sa vďaka nej tak rýchlo nerozvaria.
Do cesta na chlieb: Namiesto vody pridajte do cesta na chlieb uhorkovú šťavu.

Na dusenie zeleniny alebo rýb: Skúste pripraviť dusenú zeleninu alebo ryby na šťave z kyslých uhoriek. Uvidíte, že jej dodá šmrnc.
Dochutí omáčky: Nálev zo zaváraných uhoriek môžete použiť aj na ochutenie rôznych domácich omáčok.
So slepačím vývarom: Vyskúšajte pridať vodu z kyslých uhoriek do slepačieho vývaru, ktorým podlejete vybranú polievku či šťavu k mäsu. Množstvo nálevu si zvoľte podľa seba. Jeho ostrejšia chuť sa vďaka vývaru zjemní.

Úľava po opaľovaní: Natrite si na spálenú pokožku uhorkovú vodu a pocítite okamžitú chladivú úľavu.
Doplní sodík a elektrolyty: Voda z kyslých uhoriek doplní telu po náročnejšom cvičení alebo dlhšom pobyte na slnku stratené elektrolyty a sodík. Elektrolyty predstavujú skupinu živín, vďaka ktorým sa v organizme prenášajú elektrické impulzy. Tie sú nevyhnutné pre správnu funkciu svalov a nervov. Okrem toho elektrolyty udržujú v bunkách dostatok vody, pre ich správne fungovanie.
Podporí zdravie čriev: Uhorkový nálev tvorí ocot, ktorý patrí medzi fermentované potraviny. Tie sú veľmi prospešné pre zdravie tráviaceho systému, pretože podporujú rast a rovnováhu črevných baktérii.
Osvieži dych: Vypite trochu šťavy z uhoriek a predídete zápachu z úst. Ten spôsobujú väčšinou baktérie a keďže má kôpor aj ocot antibakteriálne účinky, môžu vás zbaviť tohto problému.
Zdieľať na
Zdieľaní