Kupované čipsy sú minulosť: Vyrobiť si vlastné zemiakové lupienky nikdy nebolo jednoduchšie!

domáce čipsy

Vyskúšajte túto chrumkavú maškrtu! (Zdroj: Freepik/freepik)

Po vyskúšaní tohto receptu už po kupovaných čipsoch tak rýchlo nesiahnete. Tieto domáce pečené zemiakové lupienky sú oveľa zdravšie ako balené zemiakové lupienky, pretože môžete kontrolovať množstvo oleja a soli, ktoré použite pri ich výrobe.

Ingrediencie:

  • 2 stredné zemiaky
  • 2 ČL olivového oleja
  • himalájska soľ (podľa chuti)

Postup:

Predhrejte rúru na 200 stupňov. Pripravte si plech na pečenie s papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou.

rúra
(Zdroj: Freepik/freepik)

Pomocou ostrého noža alebo kuchynského robota nakrájajte zemiaky na tenké plátky asi na 1/16 palca. Zemiaky osušte, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.

čistenie zemiakov
(Zdroj: Freepik/arinahabich)

Vložte zemiaky s olejom a soľou do stredne veľkej misy (alebo môžete prejsť k ďalšiemu kroku a jemne natrieť každú stranu na plechu olejom pomocou silikónovej kefy).

himalájska soľ
(Zdroj: Freepik/freepik)

Zemiaky položte na plech v jednej vrstve a rozložte ich, aby sa navzájom neprekrývali. Vložte do rúry a pečte 10 minút. Opatrne vyberte z rúry, otočte každú čipsu na druhú stranu a pečte ďalších 7 – 9 minút. Ku koncu ich sledujte, aby sa neprepiekli.

Po upečení vyberte z rúry a nechajte 2 – 5 minút vychladnúť.

domáce čipsy
(Zdroj: Freepik/underdome)

Zdroj: plnielanu.sk, simple-veganista.com
Odporúčame