Pripravte si domáce pukance: Nielen, že sú oveľa chutnejšie, ale aj zdravšie ako tie z obchodu!

Pukance z mikrovlnky viac nebudete chcieť (Zdroj: Freepik/vasiliybudarin)

Kupujete si v obchodoch pukance do mikrovnky? Vďaka tomuto receptu na ne zabudnete! Domáce pukance sú nielen rýchlo hotové, ale aj oveľa zdravšie a chutnejšie. Slaný snack budete mať na stole za menej než 10 minút a sami si určíte, aký olej a príchuť použijete. Na rozdiel od tých kupovaných, budú mať navyše menej kalórií.

Tipy na prípravu

Použite kvalitný hrniec so silnejším, dvojitým dnom: Nekvalitné hrnce sa nemusia rovnomerne zohriať a pukance sa môžu pripáliť.

Nenastavujte príliš vysokú teplotu: Olej sa na vyššej teplote ľahšie prepáli a aj keby ste zacítili iba mierny zápach pripáleniny, pukance budú chutiť spálene.

Začnite s dvoma zrnkami kukurice, aby ste overili teplotu oleja: Ak sa vypukajú, olej máte dostatočne rozohriaty. Pridajte zvyšok zrniečok a vezmite hrniec na minútu mimo platničky. Vďaka tomu sa potom kukurica vypuká bez toho, aby sa prepálil olej.

Pokrievku trochu pootvorte: Kým sa budú pukance vypukávať, je dobré nechať pokrievku trochu pootvorenú. Vďaka tomu bude môcť unikať para a pukance nestratia svoju chrumkavosť.

Keď začnú pukance unikať z hrnca: Jednoducho zodvihnite pokrievku a nadbytočné pukance premiestnite do misky. Pokrievku znovu nasaďte, vráťte hrniec na sporák a počkajte, kým sa zvyšná kukurica nevypuká.

Zvoliť môžete rôzne oleje: Pukance môžete okrem bežných olejov vypukať aj na olivovom, kokosovom či avokádovom oleji.

Soľte opatrne: Pukance soľte opatrne, aby ste ich príliš nepresolili.

Čím pukance ochutiť?

  • Čiernym korením a olivovým olejom: Zmiešajte 2 PL olivového oleja s ¼ ČL čierneho mletého korenia. Primiešajte k čerstvo pripraveným pukancom.
  • Medom a škoricou: Táto kombinácia je trochu lepivejšia, no poteší milovníkov sladkého. Zmiešajte 2 PL rozpusteného masla s 1 PL medu alebo javorového sirupu a ¼ ČL mletej škorice. Zmes naneste na pukance.
  • S pikantnou príchuťou: Posypte pukance kajenským korením, čili vločkami alebo bielym korením.
  • Pochúťkovým droždím: Zmiešajte 20 g pochúťkového droždia so soľou a ochuťte ním popcorn.
  • Parmezánom
  • Rôznymi ochucujúcimi zmesami korenia
  • Klasicky rozpusteným maslom

    Pukance si môžete dochutiť podľa seba (Zdroj: Freepik/elenglush)

Potrebujeme

  • 2 PL oleja
  • 64 g pukancovej kukurice
  • soľ na ochutenie

Postup

Vo veľkom hrnci s dvojitým dnom spolu zohrejte na strednej teplote olej a dve zrniečka kukurice. Prikryte pokrievkou a počkajte, kým sa zrniečka nevypukajú, čo môže zopár minút trvať. Medzitým si môžete pripraviť servírovaciu misu alebo zvolené príchute.

Olej nechajte rozohriať (Zdroj: Freepik/fabrikasimf)

Keď zrniečka puknú, vypnite horák, zložte hrniec zo sporáka a vsypte pukancovú kukuricu. Zakryte hrniec pokrievkou a trochu ním potraste, aby sa zrniečka rovnomerne rozložili. Nechajte minútu postáť, aby ste zabránili prílišnému rozohriatiu oleja.

Horák znovu zapnite na strednú teplotu a vráťte naň hrniec a pokračujte v príprave pukancov. Občas hrncom opatrne zatraste, aby sa jednotlivé zrniečka rovnomerne zohriali. Keď začne kukurica pukať, pokrievku mierne pootvorte, aby mohla unikať para.

Pokračujte v príprave, až pokým sa zvuk pukania nespomalí na jedno puknutie za niekoľko sekúnd.

Hotové pukance presypte do pripravenej misky. Posypte soľou alebo ochuťte podľa svojej chuti. Popcorn jemne poprehadzujte, aby sa dobre ochutil. Servírujte ihneď, pretože za čerstva chutí najlepšie. Pukance však zostanú dobré aj niekoľko hodín.

Čerstvé pukance chutia najlepšie (Zdroj: Freepik/vasiliybudarin)

Zvyknete si doma pripravovať domáce pukance?

Zdroj: plnielanu.sk, cookieandkate.com
Odporúčame