Recept na dnes: Fantastické škoricové hviezdičky, ktoré sú navyše bez lepku!

Škoricové hviezdičky rozžiaria každý sviatočný stôl (Zdroj: Freepik/wirestock)

Zimsterne, čiže škoricové hviezdičky patria v Nemecku medzi obľúbené vianočné koláčiky. Pripravujú sa z mletých mandlí, škorice, cukru a bielkov, pričom cesto musíte nechať aspoň 6 hodín nechať v chladničke. Ešte pred vykrajovaním sa potierajú bielkovou polevou, ktorá by mala aj po upečení zostať krásne biela. Vďaka svojmu zloženiu sú navyše vhodné aj pre ľudí, ktorí nemôžu jesť lepok. A hoci je recept časovo trochu náročnejší, prinesie vám dokonalý výsledok.

Potrebujeme

  • 400 g mletých mandlí
  • 390 g práškového cukru
  • 3 vaječné bielka
  • 12 g škorice (najlepšie cejlónskej)

Na polevu

  • 2 bielky
  • 250 g práškového cukru (najlepšie 5-násobok váhy bielkov)

Postup

  1. Zmiešajte mleté mandle, škoricu a polovicu cukru.
  2. Bielka vyšľahajte do jemných špičiek a pridajte zvyšný cukor. Šľahajte, kým nevznikne pevný sneh. Primiešajte k mandľovej zmesi.
  3. Z cesta vyformujte približne tvar obdĺžnika a zabaľte ho do potravinovej fólie. Nechajte ho v chladničke minimálne 6 hodín, najlepšie cez noc.
  4. Neskôr si pripravte polevu. Našľahajte bielka, kým nebudú jemne nadýchané a lesklé. Po tretinách prišľahajte práškový cukor.
  5. Cesto vyberte z chladničky a vyvaľkajte ho na drevenej doske, ktorá sa vám zmestí do mrazničky. Ak sa vám do mrazničky nezmestí väčšia doska, rozdeľte cesto na dve menšie. Aby sa vám cesto nelepilo, môžete ho vyvaľkať na papieri na pečenie alebo podsypávať mletými mandľami. Cesto by nemalo byť príliš hrubé, pretože by sa ťažko vykrajovalo.
  6. Rovnomerne potrite cesto polevou, no nie príliš nahrubo. Zvyšnú polevu si odložte.
  7. Potreté cesto dajte na dve hodiny do mrazničky. Vďaka tomu sa vám potom podarí čisto vykrojiť cesto spolu s polevou.
  8. Po uplynutí tohto času cesto vyberte a vykrojte z neho hviezdičky. Najlepšie sa vám bude vykrajovať kovovou formičkou. Vždy ju najprv namočte do tanierika s vodou a osušte na papierovej utierke.
  9. Vykrojené hviezdičky vyklopte z formičky na plech tak, že formičkou zopár krát opatrne ťuknete po plechu a hviezdička sama vypadne.
  10. Zvyšné cesto môžete znovu vyformovať, potrieť polevou, dať zmraziť a vykrojiť z neho ďalšie hviezdičky.
  11. Hviezdičky nechajte ešte dve hodiny schnúť a potom pečte na 180 ° C približne 8 minút. Upečené hviezdičky pôjdu ľahko nadvihnúť z plechu. Dávajte pozor, aby poleva pri pečení nezhnedla.
  12. Hotové koláčiky nechajte vychladnúť. Uskladnené vo vzduchotesnej nádobe vydržia približne mesiac.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Každý deň vám dáme darček, ktorý sa bude páčiť aj blízkym: Zažite advent plný prekvapení

Tip: Pokiaľ by sa vám cesto zdalo trochu riedke, prisypte ešte mleté mandle. Ak by ste mali polevu príliš tekutú, pridajte do nej trochu cukru.

Prehľad top kúpeľov a wellness na Slovensku: Čítajte viac!

Zdroj: plnielanu.sk, mygerman.recipes
Odporúčame