Pokiaľ čakáte návštevu a chcete ju ponúknuť niečím zdravým a zároveň niečím „novým“, vyskúšajte vytvoriť tento dip – jeho príprava vyžaduje iba 9 ingrediencií a 30 minút vášho času.
Ingrediencie:
- ¼ šálky kešu orieškov
- 2 PL olivového oleja
- ½ šálky nesladeného obyčajného mandľového mlieka (do polovice zaliateho vodou)
- 4-6 PL droždia
- 1 ČL morskej soli
- 3 strúčiky mletého cesnaku
- cca 283 g mrazeného nasekaného špenátu
- 3 šálky jemne nakrájaného kelu
- ¼ šálky vegánskeho parmezánu
- zelenina, krekry, hranolky alebo ½ opečenej bagety nakrájanej na plátky (voliteľná ingrediencia)
Postup:
Najprv namočte svoje kešu orechy. Môžete to urobiť večer predtým vo vode s izbovou teplotou alebo 1 hodinu predtým vo veľmi horúcej vode. Nezabudnite orechy dôkladne scediť.

Potom predhrejte rúru na 180 °C a zľahka vymastite malú servírovaciu misku vhodnú do rúry.
Namočené a odkvapkané kešu pridajte do mixéra s mandľovým mliekom (alebo mliekom podľa vlastného výberu) a rozmixujte na krém. Pridajte ¼ šálky droždia a ¾ ČL morskej soli a ešte raz premiešajte. Ochutnajte a upravte podľa potreby. Ak dip chcete pekne syrový a dobre osolený, pridajte rovno celých 6 PL droždia. Zmes odložte bokom.
Vo veľkej panvici na strednom ohni orestujte cesnak na 1 ČL olivového oleja, potom pridajte špenát a kel. Dochuťte ¼ ČL morskej soli a čierneho korenia. Varte 5 minút, potom odstráňte z tepla.

K zelenine pridajte ¾ kešu krému a všetko spolu premiešajte. Ďalej pridajte 2 PL vegánskeho parmezánu pre ďalšiu textúru/chuť a premiešajte. Celú zmes dajte do pripravenej zapekacej misy a posypte zvyšným parmezánom. Dip pečte 15 – 20 minút, alebo kým sa nezohreje a na vrchu nezhnedne. Pred podávaním posypte podľa potreby ďalším vegánskym parmezánom alebo konopnými semienkami.
Tento dip môžete podávať s rozmanitou zeleninou, tortillovými lupienkami, sušienkami alebo opečenou bagetou.
Zdieľať na