Ak máte doma veľa ovocie, ktoré nestíhate spracovať a zároveň máte chuť na rýchlu dobrotu, ktorá zahreje, pečený čaj je na to ideálny. Jeho príprava je veľmi ľahká, môžete naň použiť akékoľvek ovocie, avšak klasika sú napríklad jablká a hrušky. Bez sterilizácie vydrží dva až tri mesiace. Poďme si ho pripraviť!
Potrebujeme:
- 500 g akéhokoľvek ovocia
- 100 g hnedého cukru
- cca 200 ml vody
- 100 g medu
- citrón narezaný na plátky
- klinčeky
- škoricu
Postup:

Ovocie narežte na menšie kúsky. Potom ho povarte v hrnci spolu s ostatnými ingredienciami, a teda korením, citrónovými plátkami, trstinovým cukrom a medom. Sledujte aj, či pustí šťavu – to záleží od jeho druhu.

Aby sa vami zvolené ovocie podusilo, pridajte doň trochu vody. Keď sa cukor dobre rozpustí, premiestnite podusené ovocné kúsky na plech a pečte pri 200 °C zhruba 20 minút.

Po uplynutí dvadsiatich minút ovocie na plechu vyberte z rúry a naplňte ním čisté, dobre uzatvárateľné zaváraninové poháre, ktoré pretočíte vekom nadol. Takúto zmes potom len zalejte horúcou vodou a čaj si môžete vychutnať kedykoľvek budete chcieť!

Zdieľať na