Určite to dobre poznáte. Pripravujete cibuľu na chutný obed alebo večeru, ale oči máte zaliate slzami tak, že si nevidíte ani na špičku nosa. Pokiaľ sa chcete tejto nepríjemnosti vyhnúť, máme pre vás niekoľko šikovných tipov. Poznáte všetky alebo ich najbližšie vyskúšate?
Na rezanie použite ostrý nôž. Tupý nôž zanecháva hrubší rez a poškodzuje bunkové membrány cibule. Vedie to k tvorbe väčšieho množstva plynov, ktoré dráždia oči. Pri krájaní cibule odrežte koreň úplne na konci – má najvyššiu koncentráciu kvasiniek vyvolávajúcich slzenie .

Ochlaďte cibuľu. Chladenie olúpaných polovíc môže byť v miske so studenou vodou na 30 minút alebo ju môžete jednoducho opláchnuť pod studenou tečúcou vodou. Pomôže to znížiť množstvo dráždivej chemikálie.

Ak zle vidíte, noste kontaktné šošovky namiesto okuliarov. Budú fungovať ako ochranná bariéra a nedovolia, aby sa chemikálie dostali do kontaktu s vašimi očami. Pri krájaní cibule sa nedotýkajte očí. A po dokončení si dôkladne umyte ruky.

Zdieľať na