Táto nátierka zo slnečnicových semienok je skvelá sama o sebe. No ak si ju chcete ozvláštniť, môžete do nej pridať aj ďalšie ingrediencie. Či si ju pripravíte ako sladkú maškrtu alebo slanú desiatu, je len na vás.
Potrebujete
- 270 g vylúskaných slnečnicových semienok
Na sladkú nátierku môžete použiť napríklad:
- vanilkový cukor
- škoricu
- sušené datle
- med alebo javorový sirup
- strúhaný kokos
- 2 – 4 PL kakaa
Na dochutenie slanej nátierky použite:
- soľ
- sušené paradajky
- opraženú cibuľu
- kečup
- cesnak
- bylinky
- horčicu
Postup
Rúru vyhrejte na 165 °C. Slnečnicové semienka rozprestrite na plechu, ktorý ste vystlali papierom na pečenie. Pečte približne 8 minút do zlatista.

Po upečení nechajte semienka trochu vychladnúť.
Nasypte semienka do mixéra a mixujte ich, pokým z nich nezostane hladké, krémové maslo. V závislosti od druhu vášho mixéra to môže trvať 2 – 20 minút.
Počas mixovania zmes občas premiešajte, aby sa rovnomerne nasekali všetky semienka. Pokiaľ by tento proces trval dlhšie, robte v mixovaní prestávky a spotrebič sa tak príliš neprehreje.

Na záver môžete zmes ochutiť vybranými ingredienciami a ešte trochu pomixovať.
Hotovú nátierku uskladnite vo vzduchotesnej nádobe, v chladničke vám tak vydrží aj 2 týždne. Podávajte ju s obľúbeným pečivom.
Tip: Ak chcete, aby boli semienka pre telo výživnejšie a lepšie stráviteľné, namočte ich aspoň na tri hodiny, no najlepšie na celú noc, do vody. Potom ich pred použitím vysušte na menšom v stupni v rúre a ďalej postupujte podľa receptu.

Zdieľať na