Nátierka zo slnečnicových semienok, ktorá vás neomrzí: Dá sa pripraviť na sladko aj na slano!

slnečnicová nátierka

Ochutnajte slnečnicovú nátierku na viacero spôsobov (Zdroj: Freepik/svetlana_cherruty)

Táto nátierka zo slnečnicových semienok je skvelá sama o sebe. No ak si ju chcete ozvláštniť, môžete do nej pridať aj ďalšie ingrediencie. Či si ju pripravíte ako sladkú maškrtu alebo slanú desiatu, je len na vás.

Potrebujete

  • 270 g vylúskaných slnečnicových semienok

Na sladkú nátierku môžete použiť napríklad:

  • vanilkový cukor
  • škoricu
  • sušené datle
  • med alebo javorový sirup
  • strúhaný kokos
  • 2 – 4 PL kakaa

Na dochutenie slanej nátierky použite:

  • soľ
  • sušené paradajky
  • opraženú cibuľu
  • kečup
  • cesnak
  • bylinky
  • horčicu

Postup

Rúru vyhrejte na 165 °C. Slnečnicové semienka rozprestrite na plechu, ktorý ste vystlali papierom na pečenie. Pečte približne 8 minút do zlatista.

slnečnicové semienka
Slnečnicové semienka najskôr opečte (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Po upečení nechajte semienka trochu vychladnúť.

Nasypte semienka do mixéra a mixujte ich, pokým z nich nezostane hladké, krémové maslo. V závislosti od druhu vášho mixéra to môže trvať 2 – 20 minút.

Počas mixovania zmes občas premiešajte, aby sa rovnomerne nasekali všetky semienka. Pokiaľ by tento proces trval dlhšie, robte v mixovaní prestávky a spotrebič sa tak príliš neprehreje.

nátierka zo slnečnicových semienok
Semienka vymixujte na hladké maslo (Zdroj: Freepik/svetlana_cherruty)

Na záver môžete zmes ochutiť vybranými ingredienciami a ešte trochu pomixovať.

Hotovú nátierku uskladnite vo vzduchotesnej nádobe, v chladničke vám tak vydrží aj 2 týždne. Podávajte ju s obľúbeným pečivom.

Tip: Ak chcete, aby boli semienka pre telo výživnejšie a lepšie stráviteľné, namočte ich aspoň na tri hodiny, no najlepšie na celú noc, do vody. Potom ich pred použitím vysušte na menšom v stupni v rúre a ďalej postupujte podľa receptu.

nátierka zo slnečnicových semienok
Nátierku uchovajte v sklenenej nádobke (Zdroj: Freepik/svetlana_cherruty)

Zdroj: plnielanu.sk, alphafoodie.com
Odporúčame