Receptov s jablkami nie je nikdy dosť a toto ovocie je obľúbené aj preto, že sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. My vám prinášame jednoduchý recept na pečené jablká s pekanovými orieškami, hrozienkami a škoricou.
Potrebujete
- 4 veľké jablká vhodné na pečenie (odrody Jonagold, Golden Delicious,Gala alebo Pink Lady)
- 50 g hnedého cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 40 g nasekaných pekanových orieškov
- 40 g nasekaných sušených hrozienok
- 1 PL masla
- ¾ šálky horúcej vody
Postup
Rúru vyhrejte na 190 °C.
Jablká umyte a pomocou noža alebo vykrajovača z nich vyrežte jadrovník. Nerežte cez celé jablko, na spodnej časti ho ponechajte hrubé asi centimeter. Otvor na plnku by mal byť široký približne 3 cm.
V miske zmiešajte cukor, škoricu, hrozienka a oriešky. Jablká naplňte pripravenou plnkou a dajte do hlbšieho pekáča. Na plnku rozdeľte maslo.
Na dno pekáča vlejte vriacu vodu. Jablká pečte asi 30 až 45 minút, pokým nezostanú uvarené a krehké. Dajte si však pozor, aby neboli prevarené alebo aby sa nezačali rozpadať.
Keď budú hotové, vyberte ich z rúry a polejte šťavou z pekáča.
Podávať ich môžete napríklad so šľahačkou, zmrzlinou alebo obľúbenou polevou.
Tip: Recept si môžete ľubovoľne upraviť. Maslo použite napríklad bezlaktózové alebo rastlinné. Koreniny si tiež zvoľte podľa chuti, napríklad pridajte štipku muškátového oriešku, klinčekov alebo kajenského korenia. Obmeniť sa dá aj sušené ovocie a druh orechov.
Zdieľať na
Zdieľaní