Domáci podpaľač ohňa, ktorý vždy zafunguje perfektne? Stačia vám k tomu len korkové zátky a lieh!

Vyrobte si tento podpaľač jednoducho, stačí korok a alkohol! (Zdroj: Freepik/racool_studio)

Ak ste sa niekedy snažili rozložiť oheň doma, v prírode či na chate v kozube a nešlo vám to na prvý raz hladko, tento článok je venovaný práve vám! Dnes si vyrobíme podpaľač ohňa, ktorý skvele chytí, vydrží horieť dlho a hlavne je tvorený len z dvoch surovín, ktoré má takmer každý z nás stále doma. Poďme na to!

Potrebujeme:

  • denaturovaný lieh (či iný druh horľavého vysoko percentného priemyselného alkoholu)
  • zaváraninovú fľašu s uzáverom
  • korkové zátky

Výroba tohto podpaľača je jednoduchšia, než sa na prvý pohľad môže zdať. To, v akom množstve si ho vyrobíte, je len na vás. Odporúčame však použiť zaváraninovú fľašu klasickej veľkosti, aby ste podpaľač dokázali spotrebovať napríklad do konca letnej sezóny. Lieh by totiž mohol časom vyprchať, a tak by sa tento zlepšovák stal neúčinným.

(Zdroj: Freepik/racool_studio)

Najprv si zožeňte korkové zátky. Ak sa vám nechce čakať, pokiaľ ich nazbierate dostatok, opýtajte sa v niektorom z podnikov, reštaurácií či prípadne vinární – určite vám nejaké korkové zátky ochotne odložia. Myslite na to, že zátky musia byť v prvom rade suché. Vložte ich do zaváraninového pohára, zalejte ich liehom a poriadne zatvorte.

(Zdroj: Flickr/Christine Lo)

Pohár potom odložte na bezpečné a tmavé miesto – pamätajte, že jeho obsah je vysoko horľavý, preto pohár schovajte z dosahu detí a dávajte pozor, aby sa nevylial, prípadne nerozbil a nestál v blízkosti ohňa či priameho zdroja tepla a slnka. Ak budete rozkladať oheň, stačí hodiť korkovú zátku do ohniska a zapáliť.

(Zdroj: Flickr/Alexis Neutzman)


Zdroj: instructables.com, plnielanu.sk
Odporúčame