Púpavový sirup si môžete vyrobiť v jarných aj letných mesiacoch, kedy sa vám na záhrade začínajú rozširovať vyzreté púpavy. Návod, ako vyrobiť sirup z púpav, nie je zložitý. Nepotrebujete na to ani žiadne špeciálne vybavenie. Pre dobrý púpavový sirup vždy radšej zbierajte púpavy ďalej od cesty a frekventovaných ciest. Ideálne sú púpavy z vlastnej záhradky, ktoré budú čisté.
Potrebujeme:
- 500 g kvetov púpav
- 2,5 litra vody
- 120 g cukru krupice
- 250 ml citrónovej šťavy
- 250 ml pomarančovej šťavy
Postup:
Kvety púpavy sa snažte vyberať naozaj dôkladne. V púpavách môžete často nájsť malé chrobáky, ktoré je potrebné pred spracovaním kvetov z púpavy odstrániť.
Očistené okvetné lístky zalejte vodou a nechajte ich povariť na miernom ohni prikryté pokrievkou zhruba hodinu. Toto je ideálne urobiť večer a nechať kvety púpav potom cez noc v náleve odstáť v chlade. Pre správne uchovanie vitamínov a ostatných minerálnych látok je veľmi dôležité sirup neuvádzať do varu. Vždy všetko len zahrievajte na miernom ohni.
Na ďalší deň ráno si nálev precedíte a naozaj dôkladne vytlačíte kvety púpav. Do vylisovaného nálevu pridáte cukor a znovu zahrejete na miernom ohni tak, aby sa cukor dokonale rozpustil. Sirup nie je potrebné uchovávať v chlade, len ho musíte chrániť pred slnkom a vysokou teplotou. Sirup môžete dávkovať tak ako ostatné sirupy podľa toho, ako veľmi máte radi sladké pitie.
Zdieľať na
Zdieľaní