Sezóna kvitnúcich púpav je v plnom prúde: Pripravte si z nich chutný a zdravý sirup!

Púpavový sirup obsahuje množstvo vitamínov (Zdroj: Freepik/13-Smile)

Púpavový sirup si môžete vyrobiť v jarných aj letných mesiacoch, kedy sa vám na záhrade začínajú rozširovať vyzreté púpavy. Návod, ako vyrobiť sirup z púpav, nie je zložitý. Nepotrebujete na to ani žiadne špeciálne vybavenie. Pre dobrý púpavový sirup vždy radšej zbierajte púpavy ďalej od cesty a frekventovaných ciest. Ideálne sú púpavy z vlastnej záhradky, ktoré budú čisté.

Potrebujeme:

  • 500 g kvetov púpav
  • 2,5 litra vody
  • 120 g cukru krupice
  • 250 ml citrónovej šťavy
  • 250 ml pomarančovej šťavy

Postup:

Kvety púpavy sa snažte vyberať naozaj dôkladne. V púpavách môžete často nájsť malé chrobáky, ktoré je potrebné pred spracovaním kvetov z púpavy odstrániť.

kvety púpavy v bielej miske
(Zdroj: Freepik/koldunova)

Očistené okvetné lístky zalejte vodou a nechajte ich povariť na miernom ohni prikryté pokrievkou zhruba hodinu. Toto je ideálne urobiť večer a nechať kvety púpav potom cez noc v náleve odstáť v chlade. Pre správne uchovanie vitamínov a ostatných minerálnych látok je veľmi dôležité sirup neuvádzať do varu. Vždy všetko len zahrievajte na miernom ohni.

varenie púpav v hrnci
(Zdroj: Gettyimages)

Na ďalší deň ráno si nálev precedíte a naozaj dôkladne vytlačíte kvety púpav. Do vylisovaného nálevu pridáte cukor a znovu zahrejete na miernom ohni tak, aby sa cukor dokonale rozpustil. Sirup nie je potrebné uchovávať v chlade, len ho musíte chrániť pred slnkom a vysokou teplotou. Sirup môžete dávkovať tak ako ostatné sirupy podľa toho, ako veľmi máte radi sladké pitie.

púpavový sirup a šálka čaju
Púpavový sirup obsahuje množstvo vitamínov (Zdroj: Freepik/13-Smile)


Zdroj: plnielanu.sk, napady-navody.cz
Odporúčame