K čerstvým palacinkám, zmrzline, či na dochutenie ľadovej kávy sa vždy hodí mať v zásobe čokoládovú polevu. Tie kupované obsahujú množstvo pridaných látok, no s našim domácim receptom budete presne vedieť, čo obsahuje a v chladničke vám vydrží až mesiac.
Z tohto množstva surovín si pripravíte približne za veľkú šálku hustej čokoládovej polevy.
Potrebujeme
- 170 g čokolády na varenie
- 70 g kryštálového cukru
- 170 g nesladeného kondenzovaného mlieka
- 1 PL masla
- 1/2 ČL vanilkového extraktu alebo polovica balenia vanilkového cukru
Postup
- Do stredne veľkého hrnca dajte nasekanú čokoládu, cukor, kondenzované mlieko a maslo. Zohrievajte na strednom plameni dokým sa všetko nerozpustí.
- Zmes stále miešajte a keď začne slabo vrieť, odstavte ju. Pridajte vanilku a nechajte 5 až 10 minút vychladnúť.
- Polevu skladujte v chladničke vo vzduchotesnej, najlepšie sklenenej nádobe. Vydržať by vám mala až mesiac. Keď ju budete chcieť použiť, zohrejte ju v mikrovlnke, pričom ju každých 30 sekúnd premiešate pokým nebude znovu tekutá.

Tipy:
Vanilku vždy primiešajte až po uvarení čokoládovej zmesi, aby zostala jej chuť stále intenzívna a nevyparila sa počas varenia.
Ak chcete mať polevu menej hustú, čokoládovú zmes odstavte už po rozpustení všetkých surovín, nevarte ju. Následne ju nechajte vychladnúť.

Zdieľať na
Zdieľaní