Recept na rýchlu čokoládovú polevu: Kupovanú viac nebudete chcieť!

Žena mieša čokoládovú polevu

Uvarte si domácu čokoládovú polevu (Zdroj: Freepik.com)

K čerstvým palacinkám, zmrzline, či na dochutenie ľadovej kávy sa vždy hodí mať v zásobe čokoládovú polevu. Tie kupované obsahujú množstvo pridaných látok, no s našim domácim receptom budete presne vedieť, čo obsahuje a v chladničke vám vydrží až mesiac.

Z tohto množstva surovín si pripravíte približne za veľkú šálku hustej čokoládovej polevy.

Potrebujeme

  • 170 g čokolády na varenie
  • 70 g kryštálového cukru
  • 170 g nesladeného kondenzovaného mlieka
  • 1 PL masla
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu alebo polovica balenia vanilkového cukru

Postup

  1. Do stredne veľkého hrnca dajte nasekanú čokoládu, cukor, kondenzované mlieko a maslo. Zohrievajte na strednom plameni dokým sa všetko nerozpustí.
  2. Zmes stále miešajte a keď začne slabo vrieť, odstavte ju. Pridajte vanilku a nechajte 5 až 10 minút vychladnúť.
  3. Polevu skladujte v chladničke vo vzduchotesnej, najlepšie sklenenej nádobe. Vydržať by vám mala až mesiac. Keď ju budete chcieť použiť, zohrejte ju v mikrovlnke, pričom ju každých 30 sekúnd premiešate pokým nebude znovu tekutá.
Polevu nechajte vychladnúť (Zdroj: Freepik/Rawpixel.com)

Tipy:

Vanilku vždy primiešajte až po uvarení čokoládovej zmesi, aby zostala jej chuť stále intenzívna a nevyparila sa počas varenia.

Ak chcete mať polevu menej hustú, čokoládovú zmes odstavte už po rozpustení všetkých surovín, nevarte ju. Následne ju nechajte vychladnúť.

Palaciky
Čokoládovú polevu si môžete dať napríklad na palacinky (Zdroj: Freepik/Timolina)

Zdroj: plnielanu.sk, iheartnaptime.net
Odporúčame