Dokonale stabilná šľahačka: Vyrobte si ju netradičným spôsobom, vydrží vám aj týždeň!

čokoládová torta so šľahačkou

Vyšľahajte dokonale stabilnú šľahačku (Zdroj: Freepik/topntp26)

Kto by nemal rád jemnú chuť šľahačky? Tá býva súčasťou mnohých dezertov, no jej nevýhodou je, že vydrží len krátko. Vyskúšajte preto nasledovný trik, vďaka ktorému získate stabilnú, no ľahkú šľahačku, ktorá sa bude hodiť aj ako plnka do torty. Môžete ju navyše dochutiť mrazom sušeným ovocím a zašpiníte iba jednu nádobu.

Netradičné šľahanie

Smotanu tentoraz vyšľahajte v kuchynskom robote s násadou na sekanie. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako nezmysel, pretože táto násada nedokáže v porovnaní s klasickými metličkami šľahačku dostatočne prevzdušniť. Práve to je však jej výhodou. Menej vzduchu v šľahačke umožní, aby zostala hutnejšia a tuhšia.

Pri jej príprave musíte byť pozorný a opatrný, aby sa vám zo smotany nevytvorilo maslo. Stačia maximálne dve minúty, kým nadobudne šľahačka konzistenciu gréckeho jogurtu a tak budete vedieť, že je hotová. Výsledkom bude krémová šľahačka, ktorá vydrží aj pár hodín mimo chladničky.

Šľahačkou navyše môžete naplniť tortu, pretože je dostatočne stabilná. Túto techniku šľahania obľubujú v japonských pekárňach, kde ju radi používajú do narodeninových tort. Ochutiť ju môžete vanilkovým extraktom, sirupom, likérom či mrazom sušeným (lyofilizovaným) ovocím.

Potrebujeme

  • 450 ml vychladenej smotany na šľahanie (najlepšie 40 %)
  • 50 g práškového cukru
  • 15 g mrazom sušeného ovocia (voliteľné)

Postup

Ak ste sa rozhodli pripraviť ovocnú šľahačku, vysypte do kuchynského robota najskôr lyofilizované ovocie a cukor. Rozmixujte na jemný prášok a prilejte smotanu. Premiešajte ju vidličkou s ovocným práškom, aby v nej nezostali suché hrudky.

Pokiaľ ste predošlý krok vynechali, do nádoby vlejte iba smotanu s cukrom. V tejto chvíli môžete pridať tiež iné, vami zvolené suroviny na ochutenie, napríklad vanilkový extrakt či likér.

Do mixéra pridajte smotanu a cukor (Zdroj: Youtube/DDC recipes)

Zapnite prístroj na najvyšší stupeň a mixujte, kým nebude mať šľahačka konzistenciu a krémovosť gréckeho jogurtu. Malo by to trvať do dvoch až troch minút, záleží od výkonu spotrebiča a tukovosti šľahačky. Počas mixovania buďte pozorní a neodbiehajte, pretože by sa šľahačka mohla rýchlo prešľahať.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Neviete sa zbaviť otravného kašľa? Vyskúšajte tento nápoj a zatočte s ním za pár dní!
Šľahajte zhruba dve minúty (Zdroj: Youtube/DDC Recipes)

Pokiaľ si nie ste istý, radšej ju šľahajte pomalšie počas 30 sekundových intervalov. Snažte sa ale uchovávať smotanu stále chladnú. Ak chcete, môžete si pred šľahaním nechať nádobu mixéra vychladiť.

Hotová krémová šľahačka (Zdroj: Youtube/DDC Recipes)

Hotovú hustú a krémovú šľahačku môžete hneď podávať alebo preložiť do vzduchotesnej nádoby, v ktorej vám v chladničke vydrží približne týždeň.

Tip: Vyskúšajte namiesto ovocia použiť mrazom sušenú zeleninu a pripravte si tak slanú šľahačku na ozdobu krémových polievok!

Chystáte sa do kúpeľov či wellness? Vyberte si z týchto najlepších

Zdroj: plnielanu.sk, seriouseats.com
Odporúčame