Vyrobte si domáci vanilkový cukor a extrakt: Na tie z obchodu už viac nepomyslíte!

Vanilková extrakt

Ak pri pečení radi používate vanilku, tieto recepty sa vám hodia (Zdroj: GettyImages)

Po domácky pripravené jedlo a potraviny sú vždy na nezaplatenie. Vedeli ste, že si takto môžete pripraviť aj vanilkový cukor a vanilkový extrakt? Je to naozaj úplne jednoduché a rozhodne kvalitnejšie než kupované vrecúška vanilkového cukru, ktorých arómu aj tak cítiť úplne minimálne. Ak chcete cukor využiť do vianočného pečenia, pripravte si ho už teraz. 

Oplatí sa domáca príprava?

Aj vy sa niekedy čudujete, že keď pridáte do pečenia balíček vanilkového cukru, tak vanilku v upečenom zákusku ani necítite? Väčšina týchto produktov má od pravej vanilky veľmi ďaleko. Najbežnejšími a napopulárnejšími sú vanilkový cukor a vanilínový cukor, pretože sú cenovo dostupné. V prípade vanilínového cukru však ide len o synteticky vyrobenú arómu vanilín. Od týchto produktov netreba čakať zázraky, pretože pravá vanilka nie je lacná záležitosť. 

Na domáci vanilkový cukor a extrakt budete potrebovať vanilkové lusky. Sú síce drahšie, ale pripravíte si z nich väčšie množstvo, ktoré vám vydrží a cenovo sa tým pádom vyrovná tým z obchodu. Pri týchto receptoch nemusíte používať prémiové lusky v tej najvyššej kvalite. Ak chcete môžete, ale nie je to nevyhnutné.

Náš tip: Domáci vanilkový cukor a extrakt môžu byť aj vhodným jedlým darčekom. Stačí ich zabaliť do nejakej peknej sklenenej nádoby ozdobenej stuhou, pridať milý odkaz a s takýmto darčekom nemáte čo pokaziť.

Recept na domáci vanilkový cukor

Potrebujeme

  • 500 g cukru (môže byť kryštálový, práškový, biely i trstinový)
  • 2 vanilkové lusky

Postup

Pripravíme si dobre uzatvárateľnú nádobu. Do cukru vhodíme vyškriabané semienka z vanilkového lusku a potom aj samotný vanilkový lusk. Dobre premiešame a nádobu uzavrieme. Počkáme aspoň 2 týždne, aby cukor poriadne nasal vanilkovú arómu a môžeme používať.

Recept na domáci vanilkový extrakt

Tu sa vanilkové lusky namáčajú do alkoholu. Môžete použiť vodku alebo rum. Ak chcete neutrálnu chuť, zvoľte vodku. Na vianočné pečenie sa, naopak, môže hodiť aj rum. Na extrakt budete síce potrebovať viac vanilkových luskov ako pri cukre, ale pri pečení použijete menšie množstvo. Bude vám stačiť len pár kvapiek alebo lyžičiek extraktu.

Potrebujeme

  • 500 ml alkoholu
  • 6 – 7 vanilkových luskov

Postup

Vanilkové lusky pozdĺžne prekrojíme a pridáme do alkoholu. Fľašu dobre uzavrieme, premiešame a necháme takto lúhovať aspoň 4 až 6 týždňov. Občas môžeme extrakt premiešať.

Používate pri pečení pravú vanilku?

Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk, youtube.com/danahavana
Odporúčame