Možno je ešte priskoro myslieť na Vianoce, avšak skorou výrobou tohto vanilkového extraktu určite nič nepokazíte. Opätovne budete potrebovať len zopár ingrediencií a jeho výroba nezaberie temer žiaden čas.
Potrebujeme:
- dobre uzatvárateľnú fľašu
- alkohol podľa vášho výberu (whiskey, bourbon alebo vodku)
- vanilkové lusky
Postup:
Najprv si pripravte vanilkové lusky. Tie narežte na menšie kúsky a vhoďte do uzatvárateľnej fľaše.


Pomocou lievika potom do tejto fľaše nalejte alkohol, ktorý preferujete. Naozaj nemusíte používať super kvalitný alkohol. Jediné, čo teraz potrebujete urobiť, je nechať extrakt dostatočne dlho lúhovať, ideálne aj niekoľko mesiacov.

Ideálne je nechať extrakt lúhovať 4-6 mesiacov. Extrakt môžete opätovne „dorábať“ tým, že budete stále pridávať vanilkové lusky a alkohol, takže to bude vždy pokračovať.

Tento extrakt je v podstate lacnejší ako kupovaný z obchodu a najmä viete, z akých ingrediencií je skutočne vyrobený. Nezabudnite ho nechať odstáť na tmavom suchom mieste. Ideálny je aj ako darček k sviatku alebo práve pod stromček.
Zdieľať na
Zdieľaní