Vegánska barbecue omáčka: Je dokonale sladká, len trochu pikantná a plná chuti!

barbecue omáčka

Vyskúšajte túto skvelú vegánsku barbecue omáčku (Zdroj: Freepik/freepik)

Táto vegánska barbecue omáčka je ideálna na sendviče, vegetariánske hamburgery a iné dobroty! Navyše, jej príprava je skutočne jednoduchá – vyrába sa v jednom hrnci po dobu 15 minút. Vďaka jej bezlepkovým a vegánskym vlastnostiam si na nej môže pochutiť skutočne každý!

Ingrediencie:

  • 1 šálka kečupu
  • 2 PL vody
  • 1 ½ ČL jablčného octu
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • ½  ČL tamari alebo sójovej omáčky (podľa potreby zabezpečte bezlepkovú)
  • ½ ČL obyčajnej žltej horčice
  • ¼ šálky kokosového cukru alebo hnedého cukru
  • 1 ½ ČL zmesi čili prášku
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1/2 ČL cibuľového prášku
  • 1 štipka kajenského korenia alebo mletého chipotle korenia
  • 1/8 lyžičky morskej soli a čierneho korenia

Postup:

Pridajte všetky ingrediencie do veľkého hrnca a dôkladne premiešajte, aby sa spojili. Zmes zahrejte na strednom ohni. Keď začne bublať, znížte teplotu na minimum a pokračujte vo varení 8 – 10 minút za občasného miešania. Znížte teplo alebo prikryte pokrievkou, ak zmes prská.

Ochutnajte a upravte koreniny podľa potreby (pamätajte na to, že chute sa vyvinú pri ochladzovaní), pridajte viac cukru pre sladkosť, ocot na vyváženie sladkosti alebo čili prášok pre štipľavosť.

Pred prenesením do skladovacej nádoby, ako je sklenená nádoba, nechajte úplne vychladnúť. Omáčka vydrží 2 týždne v chladničke alebo 1 mesiac v mrazničke. Pre najlepšiu chuť podávajte pri izbovej teplote.

Zdroj: plnielanu.sk, minimalistbaker.com
Odporúčame