Zhubné ochorenie, ktoré je pre ľudstvo postrachom číslo 1, nevieme stopercentne vyliečiť ani dnes. Medicína sa zo dňa na deň vyvíja míľovými krokmi a lekári si už vedia poradiť s viacerými v minulosti problémovými diagnózami. Rakovina má však ešte vždy pred nami značný náskok. Jedinou šancou, ako sa jej vyhnúť preto zostáva prevencia. Ideálne je zabezpečiť si dostatok zdravých potravín a čerstvého ovocia a zeleniny. Ktoré majú tie najlepšie protirakovinové účinky?
Nech je jedlo vašim liekom
Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že to, čo zjete do veľkej miery ovplyvňuje vašu kondíciu a celkové fyzické, aj psychické zdravie. No nielen to, lebo to čo jedávate, ovplyvňuje aj vašu budúcnosť. Nevhodná strava totiž môže byť jedným z dôvodov, ktoré môžu naštartovať sled nezvratných zmien ústiacich do rôznych civilizačných chorôb, vrátane obávanej rakoviny. Rovnako ako však môže byť nevhodná strava ich spúšťačom, môže byť vhodná strava naopak barikádou pred nimi. Prevencii vo forme správnej stravy sa dnes v odborných kruhoch prikladá mimoriadny význam. A preto by ste ho nemali podceniť ani vy!
Každý deň listovú zeleninu
Preventívny účinok zelenej listovej zeleniny pred onkologickými ochoreniami je nesporný. Súvisí najmä s vysokým obsahom glukozinolátov, ktoré sa pri žuvaní dostanú do kontaktu s enzýmami a transformujú sa do izotiokyanátov. Tie aktivujú a stupňujú imunitnú odpoveď organizmu proti karcinogénom a taktiež pomáhajú predchádzať vzniku nádorov.Vhodné je upraviť listovú zeleninu krátko nad parou, pretože sa tým zvýši efekt účinných látok. Brokolicu, karfiol, špenát či kapustu by ste si mali dopriať naozaj denne.
Mohlo by vás zaujať: Prírodná zbraň proti rakovine: Ochránia vás pred ňou tieto potraviny
Hoďte za hlavu cesnakový zápach
Ochranu pred rakovinou zvyšuje aj zelenina z čeľade cesnakovitých. Patrí sem najmä cesnak, cibuľa, pažítka a pór. Okrem toho, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú pokrmy s týmito druhmi zeleniny a ovocia, majú preukázateľne nižšie riziko vzniku rakoviny, najmä druhov týkajúcich sa tráviaceho traktuje taktiež je preukázané, že cesnak a jemu príbuzná zelenina dokáže urýchliť vylučovanie karcinogénnych toxínov z tela. Viacerými laboratórnymi testami bolo dokázané, že cesnak obsahuje tak silné protirakovinové látky, že dokáže ničiť malé nádory a zabrániť rozmnožovaniu sa rakovinových buniek.
Paradajky rozhodne nevynechajte
Ak milujete paradajky, ani neviete, akú službu tým robíte svojmu telu. Paradajky by ste mali konzumovať tak často ako sa len dá. Ak nemáte radi čerstvé paradajky, skúste ich nahradiť paradajkovou polievkou, omáčkou na cestovinách, alebo aspoň kečupom, bez obsahu konzervantov a cukru. Tepelnou úpravou sa dokonca zvyšuje ich účinok, ktorý sa znásobí, ak ku nim počas varenia pridáte aj olivový olej. Za všetko je zodpovedné farbivo lykopén, ktoré zabraňuje rastu nádorových buniek.
Mohlo by vás zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie
Maliny, jahody, čučoriedky – pochuťte si a buďte zdraví
Bobuľovité ovocie je ďalšou senzačnou a chutnou bombou, ktorá vás môže ochrániť pred rakovinou. Obsahuje totiž účinné polyfenoly, čím sa maximalizuje ich antioxidačný a teda aj protirakovinový potenciál. Okrem malín, jahôd a čučoriedok, majú podobný efekt napríklad aj černice a iné drobné bobuľovité ovocie. Aj keď si ich možno dopriať čerstvé len počas určitého krátkeho úseku v roku, je možné ich uskladniť v mrazničke na celoročné použitie bez tohto, aby sa znížil obsah ich účinných látok.
Siahnite aj po:
- červenej repe
- acai
- brusniciach
- goji
- granátovom jablku
- hrozne
- mrkve
- reďkovkách
- graviole
- špargli
- cukete
Ktoré druhy spomínaného ovocia a zeleniny si doprajete najčastejšie? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na