Tri nože, ktoré vo vašej kuchyni nesmú chýbať: S nimi zvládnete všetko

Varenie

thinkstockphotos.com

Kúpa noža je pre mnohých obyčajnou nutnosťou. Pokiaľ by ste ale chceli skutočnú kvalitu a nože slúžiace po dlhé roky, potrebujete čosi lepšie. Naozaj kvalitné nože. Najskôr si však treba ujasniť, aké nože vlastne naozaj potrebujete.

3 nože stačia?

Veľká časť ľudí si bohato vystačí s troma nožmi. Základom by mal byť jeden nôž s krátkou čepeľou dlhou 8 – 10 cm na okrajovanie a šúpanie. Nemal by chýbať ani univerzálny nôž s dĺžkou čepele 15 – 18 cm vhodný takmer na všetko a nôž s vlnitým ostrím na pečivo.

Tvrdosť a kvalita ocele

Tvrdosť a kvalita ocele je prvoradá. Poriadny univerzálny nôž by mal mať  najmenej trojmilimetrovú čepeľ. Sledujte aj údaj o tvrdosti ocele. Tvrdosť sa udáva v stupnici podľa Rockwella až do 100 HRC. 100 je pochopiteľne najvyššia tvrdosť. Klasické voľne dostupné nože majú čepeľ s oceľou tvrdosti 45-49, tie kvalitnejšie sa pohybujú od 54 – 58 HRC. Tie najkvalitnejšie majú hodnotu 60 HRC, väčšia tvrdosť sa už nepoužíva, pretože by boli čepele príliš krehké a náchylné na vyštiepenie.


Mohlo by vás zaujať: Trend keramických nožov pretrváva: Kedy sú vhodné a čo hovorí proti nim?


Typ ostria

Pozerajte aj na typ ostria. Stretnete sa s dvoma základnými prevedeniami, hladkým a vrúbkovaným ostrím. Nôž s hladkým ostrím si vyberte v prípade, keď potrebujete nôž na krájanie mäkkých potravín, zeleniny a mäsa. Tieto nože sú vhodné skôr na sekanie. Na klasické krájanie, kedy ťaháte s nožom k sebe a od seba, je vhodnejšie vrúbkované ostrie, ktoré sa do potraviny lepšie zaryje. Výhodou v porovnaní s hladkým ostrím je to, že sa vrúbkované ostrie len tak ľahko neotupí.

Ten správny tvar

Ako sme spomínali, drvivej väčšine kuchárov postačia tri tvary noža. Fajnšmekri však môžu siahnuť aj po nožoch na vykosťovanie, na syry či na pizzu. Dôležité je používať nôž na to, na čo je určený. Takže na krájanie chleba by ste určite nemali používať nôž s hladkým ostrím. Všeobecne sa za najuniverzálnejší tvar noža považuje takzvaný nôž šéfkuchára. Je masívny a jeho čepeľ je trojuholníkového tvaru. Špička čepele sa skvele hodí na šúpanie a vykrajovanie, hlavná časť čepele si poradí takmer so všetkým. A s opačnou stranou môžete napríklad lúskať orechy.


Mohlo by vás zaujať: Ako na dokonale ostré nože: Prezradíme vám všetko o ich brúsení


Sú nože, ktoré netreba ostriť?

O keramických nožoch sa hovorí, že ich nikdy netreba ostriť. Je to pravda, avšak pre iný dôvod. Keramický nôž sa naostriť ani nedá, jedine diamantom, klasické ostrenie by mu nepomohlo. V prípade, že máte nôž s klasickou oceľou, tak nezabúdajte na pravidelné brúsenie. Pravidelne brúsený lacný nôž odvedie lepšiu službu ako zanedbávaný drahý nôž.

Nože pravidelne meňte

Na to, aby ste mali kvalitný nôž, musíte tie staré neustále meniť. Možno na ne máte veľa pekných spomienok, avšak ide o obyčajný spotrebný tovar. Každá čepeľ sa brúsením oslabuje a zužuje. Po niekoľkých rokoch sa budete báť, aby sa nôž vôbec nezlomil pri krájaní jablka. Preto sa rozlúčte so starou sadou nožov a vyberte sa do obchodu.


Mohlo by vás zaujať: Uľahčite si život: Týchto 13 tipov do domácnosti pomôže aj vám


Každému doprajte starostlivosť

Nože nie sú bezúdržbové náradie. Okrem pravidelného brúsenia by ste im mali venovať o niečo viac času. Nože po každom použití opláchnite vlažnou vodou, nechajte ich buď vysušiť alebo ich utrite do sucha. Ukladajte ich na suché miesto, ideálne na magnetický držiak prípadne do dreveného stojana. Niektorí uprednostňujú ich umývanie v umývačke riadu. Počas tohto procesu pôsobí na ne poriadne vysoká teplota. Keď si uvedomíte, že čepeľ noža má mimoriadne malú hrúbku a poznáte fyzikálne zákony, zistíte, že to nie je pre nože to pravé orechové. Vplyvom vysokej teploty sa oceľ rozťahuje a čepeľ sa tak jemne zvlní, čím sa zároveň môže znehodnotiť.

Vybrať si nôž nemusí byť až také jednoduché. Nemusíte za ne však míňať desiatky eur. Pokiaľ sa budete nožom venovať pravidelne, vydržia dlho v dobrej kondícií. Za kvalitný nôž môžete vyhodiť aj 50 eur, avšak pomerne kvalitné nájdete už aj za 10 eur.


Aké nože v domácnosti používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, David
Odporúčame