Husté lečo s čabajkou
Príprava: 35 minút
Potrebujeme:
- slnečnicový olej
- 1 cibuľu, nakrájanú najemno
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájaného najemno
- 3-4 rôznofarebné papriky
- 1/2 – 3 lyžičky sladkej papriky
- 4 nožičky čabajky
- 2 – 3 vajcia
- varené zemiaky alebo svetlú bagetku ako prílohu
Postup: Vo väčšom hrnci si rozpálime slnečnicový olej a na ňom osmažíme cibuľu. Po štyroch minútach pridáme cesnak a pár minút opekáme. Potom pridáme aj očistené a nakrájané papriky a desať minút dusíme. Zaprášime sladkou paprikou, pridáme na kolieska nakrájanú čabajku a paradajky a necháme ich zmäknúť. Nakoniec na zmes vyklepneme vajíčka a zamiešame. Podávame teplé s bagetkou.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Rizoto s bazalkovým pestom: Zvládne ho pripraviť naozaj každý
Pečené špenátové rizoto
Príprava: 30 minút
Potrebujeme:
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 200 g šampiňónov, nahrubo nakrájaných
- 4 plátky slaniny (pridať môžete aj na kúsky pokrájané kuracie prsia)
- 300 g ryže arborio
- 1 l slepačieho vývaru (bujón)
- 50 g mladého špenátu
- 50 g najemno nastrúhaného parmezánu
- 40 g masla
- soľ, čierne korenie
Postup: Rúru si predhrejeme na 180 °C. Olej rozpálime na veľkej panvici, najlepšie s nepriľnavým povrchom. Pridáme huby a slaninu (prípadne aj pokrájané kuracie prsia) a opekáme 5 minút dozlatista, ku koncu opekania pridáme aj cesnak. Potom zmes preložíme do zapekacej misy s objemom asi 2,5 – 3 litre, vsypeme ryžu, zalejeme bujónom, dobre premiešame, tesne prekryjeme alobalom a pečieme 40 minút, alebo dokiaľ ryža neabsorbuje všetku tekutinu. Nakoniec vmiešame špenát, parmezán a maslo, a podľa chuti osolíme a okoreníme.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Chutné lievance bez múky a cukru: Ochutnajte ich s horúcimi malinami!
Zelerové lievance
Príprava: 20 minút
Potrebujeme:
- 1 menší zeler
- 5 vajec
- mlieko
- 150 g strúhaného eidamu
- soľ, čierne korenie, bylinky
- pažítku
- cherry paradajky
Postup: Surový zeler olúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme vajcia rozšľahané s dvomi až tromi lyžicami mlieka, zasypeme syrom, ochutíme bylinkami, čiernym korením, soľou a pažítkou a premiešame. Panvicu vymažeme olejom a potom na nej štyri minúty z každej strany smažíme zelerové lievance. Na tanieri ich preložíme plátkami cherry paradajok a podávame najlepšie so zemiakovou kašou, prípadne s pečivom. Pridať môžeme tatársku omáčku.
Ktoré jedlé byliny z našich lúk využívate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na