Recept na dnes: Úhrabky boli jedlom chudobných, za pár korún skvelá večera!

Úhrabky sú skryté tradičné slovenské jedlo

Úhrabky sú skryté tradičné slovenské jedlo (Zdroj: Wikipedia/Palickap)

Ľudia kedysi toho v komore veľa nemali a ani času nebolo nazvyš. Vždy sa ale našla kapusta, zemiaky a sem-tam aj kúsok slaniny. A keď sa tieto ingrediencie spojili dohromady, vzniklo síce skromné, no rýchle a veľmi chutné jedlo.

Úhrabky sú ďalší reprezentant tradičnej slovenskej kuchyne,  čo jasne dokazuje, že na nakŕmenie celej rodiny stačí naozaj málo. Niekde ich robia s haluškami, inde pridajú lyžicu kyslej smotany. My si ale uvaríme najzákladnejšiu verziu, ktorá vyhovuje aj stravníkom, ktorí sú citliví na lepok, či laktózu.

Budeme potrebovať:

  • 2 kg zemiakov
  • 500 g kyslej kapusty
  • 200 g slaniny
  • olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup:

Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Kapustu prepláchneme a zbavíme prebytočného nálevu, aby nebola príliš kyslá. Potom ju dáme do hrnca, podlejeme trochou vody a chvíľu podusíme pod pokrievkou.

Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme na oleji. Keď je pekná chrumkavá, vyberieme ju a výpek odložíme bokom. Vo veľkom hrnci dobre premiešame uvarené zemiaky a spolu s kapustou a výpekom zo slaniny. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.

Ešte horúce úhrabky naložíme na tanier. Na vrch pridáme opečenú slaninu a máme na stole sýty obed aj večeru. Dobrú chuť!

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame