Ľudia kedysi toho v komore veľa nemali a ani času nebolo nazvyš. Vždy sa ale našla kapusta, zemiaky a sem-tam aj kúsok slaniny. A keď sa tieto ingrediencie spojili dohromady, vzniklo síce skromné, no rýchle a veľmi chutné jedlo.
Úhrabky sú ďalší reprezentant tradičnej slovenskej kuchyne, čo jasne dokazuje, že na nakŕmenie celej rodiny stačí naozaj málo. Niekde ich robia s haluškami, inde pridajú lyžicu kyslej smotany. My si ale uvaríme najzákladnejšiu verziu, ktorá vyhovuje aj stravníkom, ktorí sú citliví na lepok, či laktózu.
Budeme potrebovať:
- 2 kg zemiakov
- 500 g kyslej kapusty
- 200 g slaniny
- olej
- soľ a mleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Kapustu prepláchneme a zbavíme prebytočného nálevu, aby nebola príliš kyslá. Potom ju dáme do hrnca, podlejeme trochou vody a chvíľu podusíme pod pokrievkou.
Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme na oleji. Keď je pekná chrumkavá, vyberieme ju a výpek odložíme bokom. Vo veľkom hrnci dobre premiešame uvarené zemiaky a spolu s kapustou a výpekom zo slaniny. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.
Ešte horúce úhrabky naložíme na tanier. Na vrch pridáme opečenú slaninu a máme na stole sýty obed aj večeru. Dobrú chuť!