Recept na dnes: Úhrabky boli jedlom chudobných, za pár korún skvelá večera!

Úhrabky sú skryté tradičné slovenské jedlo

Úhrabky sú skryté tradičné slovenské jedlo (Zdroj: Wikipedia/Palickap)

Ľudia kedysi toho v komore veľa nemali a ani času nebolo nazvyš. Vždy sa ale našla kapusta, zemiaky a sem-tam aj kúsok slaniny. A keď sa tieto ingrediencie spojili dohromady, vzniklo síce skromné, no rýchle a veľmi chutné jedlo.

Úhrabky sú ďalší reprezentant tradičnej slovenskej kuchyne,  čo jasne dokazuje, že na nakŕmenie celej rodiny stačí naozaj málo. Niekde ich robia s haluškami, inde pridajú lyžicu kyslej smotany. My si ale uvaríme najzákladnejšiu verziu, ktorá vyhovuje aj stravníkom, ktorí sú citliví na lepok, či laktózu.

Budeme potrebovať:

  • 2 kg zemiakov
  • 500 g kyslej kapusty
  • 200 g slaniny
  • olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup:

Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Kapustu prepláchneme a zbavíme prebytočného nálevu, aby nebola príliš kyslá. Potom ju dáme do hrnca, podlejeme trochou vody a chvíľu podusíme pod pokrievkou.

Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme na oleji. Keď je pekná chrumkavá, vyberieme ju a výpek odložíme bokom. Vo veľkom hrnci dobre premiešame uvarené zemiaky a spolu s kapustou a výpekom zo slaniny. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.

Ešte horúce úhrabky naložíme na tanier. Na vrch pridáme opečenú slaninu a máme na stole sýty obed aj večeru. Dobrú chuť!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close