V hlavnej úlohe špargľa: Tieto jarné recepty si zamilujete

Tortellini s kuracím mäsom

thinkstockphotos.com

V poslednej dobe akoby sa vrece s touto špecifickou zeleninou roztrhlo. Jar je tu a s ňou pomaly prichádzajú aj rôzne druhy sezónnej zeleniny. Spríjemnite si preto obed alebo večeru chutným jedlom zo špargle.

Špargľa je mimo iného zdrojom vitamínov A,C, E, K a B6. Tiež obsahuje železo, folát, bielkoviny a vlákninu, ktorá nám môže pomôcť pri chudnutí. Telo ju totiž trávi pomaly, čiže sa cítime zasýtení po dlhšiu dobu. Ďalšími možnými výhodami tejto jarnej zeleniny je vysoký obsah antioxidantov, je prírodným diuretikom, keďže obsahuje vysoké množstvo aminokyselín a dokonca má schopnosť zmierniť následky veľkého množstva alkoholu. Štúdie publikované v roku 2009 v magazíne Journal of Food Science, predpokladajú, že minerály a aminokyseliny nachádzajúce sa v špargli, môžu pomôcť zmierniť poalkoholické stavy a chrániť pečeňové bunky pred toxínmi, ktoré alkohol obsahuje.

Cestoviny s kuraťom a špargľou

Potrebujeme (cca 8 porcií):

  • 500 g cestovín (penne, fusilli,…)
  • 2 – 3 väčšie kuracie prsia pokrájané na kocky
  • 120 – 150 ml slepačieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 zväzok špargle
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti, môžete pridať aj viac, alebo vynechať úplne)
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • parmezán

Postup: Najskôr uvaríme cestovinu, podľa inštrukcií na obale. Ak to tam nie je zmienené, môžete do vody pridať aj 1PL olivového oleja, aby sa cestoviny nelepili. Medzitým do veľkej panvice nakvapkáme olivový olej a keď je zohriaty, primiešame kúsky kuracích pŕs. Osolíme a okoreníme. Varíme do zmäknutia, potom odstavíme z ohňa. Do vyššej panvice alebo hrnca nalejeme prichystaný vývar a následne očistenú a nakrájanú špargľu. Ochutíme, ak chcete, pre výraznejšiu chuť môžete použiť cesnakový prášok. Špargľu varíme do zmäknutia cca 5 – 10 minút. Keď je mäkká, pridáme kuracinu a pretlačené strúčiky cesnaku a ešte chvíľu povaríme (kým sa vývar neodparí). Teraz prišla chvíľa na podávanie. Nezabudnite posypať nastrúhaným parmezánom. Dobrú chuť!


Mohlo by vás zaujímať: Sezóna špargle je tu: Ako ju kupovať a pripravovať, aby ste si pochutnali ?


Krémová špargľová polievka

Potrebujeme:

  • 1 zväzok špargle
  • 1 stredne veľkú bielu cibuľu
  • 240 ml slepačieho vývaru
  • 240 ml mlieka (alebo smotana na varenie)
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • kyslú smotanu na zdobenie
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • šťavu z citróna

Postup: Do veľkého hrnca nalejeme slepačí vývar, pridáme očistenú a nakrájanú špargľu a cibuľu, osolíme, okoreníme.  Privedieme k varu. Varíme cca 10 – 15 minút, kým špargľa úplne zmäkne, aby sme mohli zeleninu ľahko rozmixovať ponorným mixérom. Položíme na bok. V ďalšom hrnci alebo panvici, ako je vám lepšie, rozpustíme maslo. Ak chcete, môžete namiesto masla použiť olej, no maslo dodá polievke jemnejšiu a lahodnejšiu chuť. Keď sa úplne rozpustí, primiešame múku a stále miešame, približne 2 minúty. Odstavíme, keď múka začne naberať zlatistý odtieň. Vrátime sa teraz k rozmixovanej špargli. Na miernom ohni, za stáleho miešania, s pomocou sitka pridáme do zmesi zápražku, zriedime mliekom, prípadne smotanou na varenie. Necháme vrieť. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme, nezabudneme na citrónovú šťavu a odstavíme. Môžeme podávať okamžite alebo po vychladnutí. Ozdobíme kyslou smotanou.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché, chutné a pritom zdravé: Pozrite si VIDEO s 3 receptami na smoothie


Krúpy so špargľou a feta syrom

Potrebujeme (4 – 6 porcií):

  • cca ½ – 2 hrnčeky jačmenných krúp
  • 1 zväzok špargle
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1 hrnček mrazeného zeleného hrášku
  • feta syr
  • 1 polievkovú lyžicu dijonskej horčice
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 sušenú čili papričku
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup: Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej. Následne pridáme nakrájanú špargľu a čili papričku, soľ a korenie. Smažíme 2 – 3 minúty. Potom do toho istého hrnca pridáme krúpy a zeleninový vývar, privedieme do varu. Občasne premiešame. V prípade, že je málo vývaru, pridáme trochu vody. Keď sú krúpy už takmer hotové, pridáme mrazený hrášok a varíme do zmäknutia. Medzitým si môžeme pripraviť jednoduchý dressing. V miske zmiešame 4 – 5 polievkových lyžíc olivového oleja, 2PL citrónovej šťavy a 1PL dijonskej horčice. Podľa chuti okoreníme a osolíme. Uvarené krúpy, špargľu a hrášok necháme vychladnúť. Servírujeme poliate dressingom, posypané kúskami feta syru.


Aké chutné jedlá si zo špargle doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Simona
Odporúčame