Veľkosť tanierov a chudnutie: Aký majú vplyv na vašu postavu?

Raňajky

thinkstockphotos.com

S blížiacim sa letom sa možno aj vy snažíte zhodiť pár kíl. Jednou z prvých vecí, ktoré by ste mali urobiť, je vymeniť taniere v kuchyni za menšie. Poslednými desaťročiami sa totiž stále zväčšujú a tak nás lákajú k naberaniu stále štedrejších porcií.

Kto chce pochopiť, ako veľmi veľké porcie teraz jeme, nemal by zamieriť do supermarketu, ale do starožitníctva. Drobný kalíšok ako pre bábiku je vraj na víno a to, čo vyzerá ako dezertný tanier, je tanier na hlavný chod. Po návrate do modernej kuchyne potom človek zistí, ako je všetko obrovské.

Taniere sa rokmi zväčšujú

Plytké taniere majú bežný priemer 28 centimetrov, oproti 25 centimetrom ešte v 50. rokoch. Väčší rozmer tanierov samozrejme neznamená, že by sme mali jesť väčšie porcie, lenže práve to sa obvykle deje. Psychológ Brian Wansink uskutočnil niekoľko experimentov potvrdzujúcich, čo nám hovorí zdravý rozum: že predimenzovaný riad núti ku konzumácii väčších porcií.

Keď môžeme, tak jeme

A pretože sa to nezdá, myslíme si, že si doprajeme stále rovnaké porcie. ,,Hlavným nebezpečenstvom týchto kuchynských pascí je to, že si takmer každý myslí, že je voči nim imúnny,napísal Wansink vo svojej knihe Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think (Bezhlavé jedenie: Prečo jeme viac, ako si myslíme). Výživová poradkyňa Marion Nestelová už pred desiatimi rokmi vo svojej knihe poznamenala, že ľudia majú skrátka v povahe jesť, keď môžu, a jesť viac, keď majú k dispozícii väčšiu porciu.


Mohlo by vás zaujať: Prestaňte priberať a získajte ideálnu postavu: Zbavte sa týchto 7 zlozvykov!


Deti do 3 rokov sa neprejedia

Jedinými osobami, ktoré odolávajú, sú deti. do troch alebo štyroch rokov majú závideniahodnú schopnosť prestať jesť, keď sýte. Po dosiahnutí tohto veku túto schopnosť strácajú a už sa im nikdy nevráti. Je to fenomén idúci naprieč kultúrami: od Londýna po Peking. Jeden prieskum z 80. rokov v Spojených štátoch ukázal, že aj keď boli trojročným deťom naservírované malé, stredné a veľké porcie makarónov so syrom, vždy zjedli rovnaké množstvo. Naproti tomu päťročné deti zjedli viac z XL porcií.

Porcie sa zväčšujú

Britská nadácia pre zdravé srdce (British Heart Foundation) v roku 2013 uverejnila správu o tom, ako sa od roku 1993 zväčšili v krajine porcie jedla. Obľúbený muffin vtedy vážil 85 gramov, zatiaľ čo o dvadsať rokov neskôr 130 gramov. Zväčšili sa aj polotovary.

Koľko je ideálne množstvo?

Kým porcie v kaviarňach a reštauráciách sú často gigantické, odporúčané množstvo jedla býva nerealisticky malé. Zmätenie ohľadom veľkosti porcií je spájané s faktom, že ľudia často stratili veľa základných kuchárskych inštinktov. Keď teda britské ministerstvo zdravotníctva vyhlási, že ideálna porcia karfiolu je osem ružičiek, ľuďom to pri bežnom varení moc nepovie. Prieskum v Južnej Kórei v roku 2010 u 1500 starších Juhokórejčanov naopak ukázal, že vďaka tradičnej kuchyni majú dobrú predstavu o tom, koľko čoho zjesť. Zhodli sa napríklad na tom, že jedna porcia bielej ryže je 75 gramov.


Mohlo by vás zaujať: Chcete schudnúť? Skúste tieto triky a pôjde to samo!


Dve stratégie predaja

Kto ale toto povedomie nemá, je vydaný napospas potravinárskemu priemyslu. Spoločnosti majú v dobe nadbytku dvojakú stratégiu: Buď predávajú malé porcie za vysokú cenu, alebo sa nám, ako sa zdá, snažia predať jedla viac.

Vedci z Cambridgskej univerzity vlani uskutočnili pokus v miestnej krčme nazvanej The Pint Shop. Keď majitelia používali väčší pohár s objemom 370 mililitrov namiesto menších pohárov s objemom 300 mililitrov, vzrástol predaj štandardnej jednotky vína (175 mililitrov) o deväť percent. Väčší pohár vraj dával ľuďom pocit, že pijú menej, takže pili rýchlejšie. Vedúca výskumu Theresa Marteauová dúfa, že vláda sa experimentmi, ako bol ten jej, inšpiruje a zasadí sa o dostupnosť menších porcií. Efekt v The Pint Shop bol však opačný odvtedy servírujú pitie len vo veľkých pohároch.


Aké veľké taniere doma používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, ČTK, The Guardian
Odporúčame