Vianočné menu u našich českých bratov: Podobné, a predsa iné

Kapor

thinkstockphotos.com

Klasické slovenské vianočné pochúťky dobre poznáme. A hoci ryba je populárna aj v Česku, predsa len sa nájdu medzi našimi sviatočnými jedálničkami zaujímavé odlišnosti. Zistite, ktoré menu vám sedí viac – či klasické slovenské, alebo skôr to české.

Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom je vianočnou tradíciou, ktorá len tak zo štedrovečerných stolov nezmizne. Aj keď sa objavuje čoraz viac tých, ktorí z rýb uprednostňujú lososa. Nehľadiac na domácnosti, kde ryby nejedia. Tam si na sviatočnú večeru najčastejšie pochutnávajú na vínnej klobáse či vyprážanom rezni. Pribúda však aj tých, ktorí mäsu neholdujú vôbec.

Menu bohatých

V skorších dobách sa pôst držal po celý adventZatiaľ čo dnes sa štedrovečerná večera zúžila na spomínaného vyprážaného kapra so zemiakovým šalátom či inou rybou, spravidla lososapredtým musela byť na stole trocha z každého druhu plodínktoré sa pestovali na poli,,Mešťania a  bohatší mali rybu na niekoľko spôsobovniekde sa jedol pečený moriak, plnené slimákyv stredných Čechách bol častý králik v omáčke alebo reznehoci všeobecne panoval ešte na Štedrý večer pôst mäsa okrem rýbV mestách skôr ako na dedinách nechýbali rôzne cukrovinkyneskôr vianočné tortyjužné ovociepunčliehoviny a káva,“ píše etnografka a fokloristka Jiřina Langhammerová v knihe Lidové zvyky.


Mohlo by vás zaujať: Nejete viac a predsa stále priberáte? Tu je päť možných dôvodov


A čo vidiek?

Na vidieku sa vraj tradičný jedálniček udržiaval dlhšieNa začiatku hostiny sa podávali oplátky s medom  v zbierkach múzeí sú dodnes železné formyv ktorých sa piekli to veľké kliešte s terčíkmi reliéfne zdobenými symbolmi VianocZatiaľ čo dnes sa v Česku pripravuje väčšinou rybacia polievkapredtým bývala zo strukovín  zšošovice či hrachu. To malo skrytý význampretože ľahko napučí a nadobúda na objemeČastým hlavným jedlom bol nákyp s prímesou húb v Podkrkonoší nazývaný Hubníkv stredných Čechách kubaSúčasťou večere bolo ovocienajčastejšie vo forme sušených krížaliek.

Baklažán na Vianoce?

Typickým príkladom je riaditeľka pražského Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. Môj muž Miloš Kirschner, ktorý už bohužiaľ nie je medzi nami, bol na mäso, ale od tej doby sme celá rodina vegetariáni. Máme síce typický zemiakový šalát, ale rok čo rok sa tešíme na vyprážaný baklažán. Nemáme dokonca ani rybiu polievku pripravujeme dobrú zeleninovú. Ale nevadí nám to, máme to radi,povedala Štáchová.

 

Aj rezeň je pochúťka

Jej opakom je obľúbený moderátor Aleš Cibulka; so svojím partnerom Michalom Jagelkom sa považujú za typickú bravčovú rodinu. ,,Na Vianoce vždy zmizneme na chalúpku, preč od starostí všedného dňa. Na Štedrý deň sa ideme prejsť keď vyhladneme, dáme si bravčové rezne so zemiakovým šalátom. A ak niekto tvrdí, že ten jeho šalát je najlepší, nie je to pravda. Najlepší totiž robím ja,povedal CibulkaPodľa svojich slov do neho dáva všetko, čo do neho patrí. Teda zemiaky, mrkvu, cibuľu, hrášok či majolku. ,,Nie je tam údenina ani rôsol z uhoriek. Nie sú tam ani rybičky, ktorá tam niekto pridáva, ale ani jablko,“ dodalCibulka pripomenul slová jedného psychológaktorý tvrdíže práve štedrovečerný zemiakový šalát je najčastejším zdrojom hádok ľudíktorí spolu začínajú žiťKaždý je totiž zvyknutý na inú chuťktorú mal vo vlastnej rodine,“ dodal.

 

Je vyprážaný kapor vianočnou tradíciou aj u vás doma? Aké jedlá sú ešte u vás neodmysliteľnou súčasťou Vianoc? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, ČTK
Odporúčame