Voňavá exotika menom mango: Prírodná tabletka plná zdravia

Mango

sxc.hu

Mango je lahodné a šťavnaté ovocie s výraznou a osobitou chuťou i vôňou. Plody majú tvar asi 15 cm veľkej ľadviny a majú celú škálu farieb. Od zelenej, cez žltú, až po červenofialovú. Že ste ho ešte nikdy neochutnali? Nuž, možno váš čas prišiel práve teraz!

Mango pôvodne pochádza z Indie, kde sa našli fosílie tohto ovocia staré 25 až 30 miliónov rokov. V Indii sa plody i rastlina tešia obzvlášť veľkej obľube. Mango je považované za národné ovocie a jeho strom sa považuje za symbol moci a sily. Pre hindov a budhistov má dokonca i náboženský význam. Strom sa dožíva až 350 rokov.

Tabletka zdravia

Toto tropické ovocie má neobvykle vysoký obsah hneď troch antioxidantov – vitamínu C, E a betakaroténu. Všetky sú nevyhnutné pre náš imunitný systém a chránia naše telo pred voľnými radikálmi a starnutím buniek. Nesmieme zabudnúť na vitamín A, ktorý je dôležitý pre náš zrak, obzvlášť ako prevencia i ako liek proti šeroslepote. Vitamíny A a E podporujú obnovu slizníc, preto ho môžeme využiť na doliečenie nádchy, zápalu hrdla a kašľa. Mango patrí medzi najbohatšie prírodné zdroje vitamínu B6. Jeho nedostatok sa prejavuje nervozitou, nespavosťou, nesústredením a depresiami. Betakarotén, mangán a meď, sa starajú o zdravú farbu a pigmentáciu pleti. Blahodarne pôsobí kyselina pantoténová, ktorá oživuje farbu a kvalitu vlasov a bráni ich nadmernému vypadávaniu. Zinok pomáha proti únave očí, pomáha spevňovať väzivá a zvyšuje libido. Veľké množstvo draslíka pôsobí na vylučovanie prebytočných tekutín a tukov z tela. Proti problémom so štítnou žľazou bojuje mangán. Okrem toho mango obsahuje vápnik a fosfor, ktoré zabezpečujú zdravé kosti a zuby a zrážanlivosť krvi. Pomocník horčík je dôležitý pre zdravé nervy a srdce. Ovplyvňuje trávenie tukov a kontroluje prácu svalov. Krvný tlak a hydratáciu organizmu riadi sodík. Dalo by sa povedať, že mango je taká prirodzená „tabletka“ zdravia.


Tiež by vás mohlo zaujať: Ananás pre lepšiu líniu: Vyskúšajte ho aj vy!


Konzumácia týchto plodov je ideálna i pre ľudí, ktorí trpia alergiou na citrusové plody. Pri kombinovaní manga s tekutinami však môžete mať problém s nepríjemnou bolesťou žalúdka.

Príprava do plaviek

Mango má len 290 kJ na 100 g ovocia a preto je vhodné i pri držaní diéty. Extrakt z manga je dokonca súčasťou potravinových doplnkov na redukciu váhy. Ovocie má močopudné účinky, preto je veľmi vhodné konzumovať ho aj v rámci čistiacich kúr. Jeho cena je cca 0,90 € za kus.

Na ochranu pred slnkom

Pokiaľ chcete pestovať mango, môžete si kúpiť malý stromček, alebo z kúpeného plodu opatrne vybrať kôstku a zasadiť ju. Je to rastlina náročná na teplo a svetlo, takže vyžaduje skleník, alebo pestovanie v kvetináči v byte. Plodov sa dočkáte až o sedem rokov, ale to čakanie rozhodne stojí za to. Jedno doma vypestované mango je lepšie ako niekoľko desiatok kupovaných.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kivi ako prevencia proti chrípke: Je v ňom množstvo vitamínu C


Mango pre vašu tvár

Z manga sa vyrábajú prípravky na ošetrenie pleti, a to ako na opaľovanie, tak aj na jej celkovú regeneráciu. Stačí si len vybrať z regálu v drogérii. V Ázii sa mango už tradične používa ako prírodná pleťová maska na rozjasnenie a zjemnenie pokožky. Stačí, keď dužinu manga rozpučíte vidličkou a nanesiete na očistenú pleť. Nechajte 15 minút pôsobiť a opláchnite vlažnou vodou.

V kuchyni sa mu páči

Mango je najlepšie jesť čerstvé, môžete ho pridať do ovocného šalátu, zmrzlinového pohára, alebo zjesť len tak samé. Býva používané ako príloha k hydine, rybám alebo šunke. Nezrelé mango sa pre vysoký obsah škrobu používa ako zelenina. Plody sa mrazia a kandizujú, sú vhodné k príprave kompótov, džemov a čatní. Pripravuje sa z neho dokonca i víno a pálenka.


Tiež by vás mohlo zaujať: Znamenitý grapefruit: Pomáha tráveniu a znižuje hladinu cholesterolu


Mangové pochúťky

Na zdravé raňajky alebo desiatu si pripravte šalát z manga. Dužinu olúpaného a vykôstkovaného manga nakrájajte na kocky. Pokvapkajte citrónovou šťavou a pridajte biely jogurt. Všetko premiešajte a podávajte vychladené s lístkom mäty.

Na schladenie v horúcom lete je výborný mangový sorbet. Príprava je veľmi jednoduchá. Jedno veľké mango olúpte, vykôstkujte a pokrájajte. Pridajte 3 lyžice múčkového cukru a šťavu z limetky a dobre rozmixujte. Preložte do vhodnej nádoby a nechajte cez noc zmraziť. Približne 30 minút pred servírovaním vyberte z mrazničky. Servírujte v širokých pohároch so sladkou oplátkou.


Poznáte ďalší zaujímavý recept alebo tip jedlo s použitím manga? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Marianna

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close