Vydavateľstvo Absynt ohuruje každým príbehom: Slováci si nový žáner zamilovali, ako to vnímajú majitelia?

vydavatelstvo absynt

Filip Ostrowski and Juraj Koudela (Zdroj: Krzysztof Pacholak, archiv vyd. Absynt)

Knihy majú v marci sviatok a preto sme sa porozprávali so zakladateľmi vydavateľstva Absynt. Prezradili nám, ako aj neznámi autori a menej známy žáner môžu osloviť slovenských čitateľov. Odporučili nám tiež niekoľko tipov na dobré čítanie.

Začať podnikať na knižnom trhu nie je ľahký oriešok. Vám sa podarilo preraziť a získať stabilné miesto medzi vydavateľmi pomerne rýchlo. Môže sa zdať, že všetko išlo podľa vašich plánov. Bolo to skutočne tak?

Keď sa spätne pozerám na začiatky Vydavateľstva Absynt, tak áno, išlo to podľa plánu, dokonca boli momenty, keď sme náš plán predbiehali. Boli chvíle, keď sme len prekvapene pozerali, ako slovenskí čitatelia reagujú na naše knihy, ako sa šíri záujem, často šepkanou reklamou, ale aj vďaka sociálnym sieťam, na ktorých sme od začiatku veľmi aktívni.

Čitatelia sa jednoducho potešili, že sa na knižnom trhu objavilo niečo svieže, nové, čo tu doposiaľ nebolo. Nielen že ich sme sa trafili do správneho momentu, keď je obrovský záujem o fakty podávané prostredníctvom príbehu, ale od začiatku sme otvorene prezentovali zákulisie vydavateľstva. Delili sme sa o všetky úspechy aj chyby, ktoré sa tiež z času na čas objavili. Vďaka tomu, máme pomerne silnú skupinu verných čitateľov, ktorí vedia, že im prinášame silné príbehy, fakty a že naše knihy sú poctivo dizajnovo spracované.

Hoci bola u nás reportážna literatúra neznámym žánrom, ľudia ju prijali s nadšením. V čom podľa vás spočíva jej úspech?

Literárna reportáž prináša fakty prostredníctvom vyrozprávaných príbehov. Veď to je ideálny spôsob, ako sa dozvedieť niečo nové o svete a pritom prežiť silné emócie. Skôr by sme boli prekvapení, keby čitatelia nezareagovali s nadšením. Rovnako nadšení sme boli aj my, keď sme literárnu reportáž objavili.

Prekvapením je to, že na slovenskom trhu sa literárna reportáž pred Absyntom neudomácnila. Boli skromné pokusy, ale skutočný prielom nastal až s Absyntom. Hneď na začiatku sme sa rozhodli, že budeme nielen prinášať nových autorov, ale budeme aj propagovať žáner. Spojenie slov literárna reportáž dnes už nie je nezvyčajné, mnohí si pod tým hneď spomenú na Absynt a na silné príbehy našich autorov.

Podľa čoho vyberáte témy a autorov, ktorých chcete vydať?

Máme viacero kritérií. Prvým je náš pocit, keď si knihu prečítame. Musí v nás niečo pohnúť, mali by sme sa niečo nové dozvedieť a čítanie by mali sprevádzať silné emócie. Následne rozmýšľame, či je daná téma aj dôležitá pre slovenských čitateľov.

Neznamená to, že cenzurujeme to, čo máme na Slovensku vydať, skôr sa na tú tému snažíme pozrieť očami slovenského čitateľa, či tá téma v jeho očakávaniach rezonuje. To má zásadný vplyv na následný úspech knihy na trhu. Sme predsa komerčné vydavateľstvo, prinášať nové knihy môžeme len, ak sme schopní ich predať.

Zasiahla pandémia aj do vašej vydavateľskej činnosti?

Uvedomujem si, že našou veľkou výhodou je flexibilná organizácia, dokázali sme sa veľmi rýchlo prispôsobiť. Vieme sa zo dňa na deň prepnúť do režimu práce z domovov bez toho, aby to akokoľvek ovplyvnilo našu prácu. Presunuli sme vydanie niektorých titulov na neskorší termín, vieme sa prispôsobiť zatváraniu, otváraniu a opätovnému zatváraniu kníhkupectiev. Vieme tiež reagovať na presun predaja do on-lineu.

V marci 2020 sme mali veľké obavy, situácia nás donútila pozrieť sa na vydavateľstvo ale aj na celý knižný trh z iného uhlu. Veľa sme sa naučili. V roku 2020 sme znížili počet vydaných titulov. Veľmi nás potešili reakcie našich čitateľov, cítili sme od nich podporu, nadobudli sme istotu, že pri nás stoja, naďalej naše knihy čítajú a stále sú zvedaví, čo nové im prinesieme.

knižnica
Vydavateľstvo Absynt si dáva na výbere titulov skutočne záležať (Zdroj: Vydavateľstvo Absynt)

Ako fungujete tento rok?

Aj počas pandémie sa skupina našich čitateľov rozšírila, zvýšil sa počet kníh, ktoré sme predali, a preto sme sa rozhodli, že v roku 2021 budeme vydávať plnom nasadení, je to dôležité aj pre všetkých našich spolupracovníkov, prekladateľov, redaktorov, jazykových korektorov a grafikov.

S čím sa však nedokážeme zmieriť, je nemožnosť organizovať autorské stretnutia, zúčastňovať sa knižných festivaloch. Radi sa stretávame s našimi čitateľmi, je to pre nás vždy veľký zážitok a diskusie na obrazovkách počítačov stále berieme len ako náhradu. Robíme podstatne viac on-line aktivít.

Ktoré knihy ste počas pandémie čítali vy?
Počas pandémie sme čítali reportáže, ktoré by sme radi zaradili do našich nasledujúcich edičných plánov, tituly však neprezradíme. S veľkým potešením sme prečítali Džin od Milana Šimečku, rozsiahlu publikáciu na tému autizmu, aj niekoľko grafických románov, jednak väčšina kníh priamo súvisí s naším vydavateľstvom. Dôvod je jasný, prácu vydavateľov pandémia nezastaví. Aj keď sa vydáva menej titulov ako v predchádzajúcom období.

kniha
Knihu Polovica žltého slnka môžete vyhrať v našej Instagramovej súťaži (Zdroj: Vydavateľstvo Absynt)

Marec patrí knihám. Ktoré tituly by ste nám odporučili?
Odporučíme tie, ktoré si najviac získali aj nás:

  • Polovica žltého slnka je strhujúci román z prostredia Nigérie šesťdesiatych rokov. Na pozadí prebiehajúcej občianskej vojny sa odvíjajú a preplietajú dramatické osudy troch hlavných postáv – chudobného dedinského chlapca Ugwua, dievčaťa z bohatej rodiny Olanny a anglického spisovateľa Richarda, milovníka tunajšieho ľudového umenia.
  • Kniha Biele je zase mrazivá reportáž zo súostrovia Špicbergy. Ide o najsevernejšie ľudské sídlo na svete, ktoré z človeka dokáže vydestilovať jeho najhlbšiu podstatu.
  • A posledný tip patrí knihe Narodený v modrú stredu, v ktorej autistický génius Daniel Tammet rozpráva o svojom živote, ktorý bol často plný bolesti, ale aj neuveriteľných zázrakov.

Zapojte sa do našej súťaže na Instagrame Plnielanu a máte možnosť vyhrať tri knižné tituly.

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close