Vynikajúce domáce knedle: Vyskúšajte pripraviť rôzne druhy

Guláš

pixabay.com

Knedle sú výbornou a tradičnou prílohou k obľúbeným jedlám. Či už ich pripravujete zo zemiakov alebo starého pečiva, receptov je neúrekom a každá rodina si poctivo stráži ten svoj, overený. Ak by ste sa však chceli inšpirovať a vyskúšať recept, aký ste doteraz nerobili, vybrali sme pre vás štyri rôzne knedle, ktoré vám určite ideálne doplnia hlavný chod.

Viedenská žemľová knedľa

Potrebujeme:

  • 8 žemlí
  • 30 g masla alebo masti
  • cibuľu
  • petržlenovú vňať
  • 4 dl mlieka
  • 2 vajcia
  • soľ
  • 60 g hrubej múky

Postup: Žemle nakrájame na kocky, opražíme na horúcom oleji a pridáme nakrájanú cibuľu. Vypneme, keď budú kúsky žemlí chrumkavé. Po vychladnutí ich zalejeme mliekom, v ktorom sme predtým rozmiešali vajcia a soľ. Necháme nasiaknuť, pridáme petržlenovú vňať, múku a následne tvoríme guľaté knedle. Varíme vo vriacej a osolenej vode 10-12 minút. Následne omastíme a posypeme vňaťou.


Mohlo by vás zaujímať: Ako na domácu knedľu? Vyskúšajte tieto 3 recepty, kupovanú už nebudete chcieť


Chlpatá knedľa

Potrebujeme:

  • 4 staršie žemle
  • 5 stredných zemiakov
  • 1 vajce
  • soľ

Postup: Žemle pokrájame na kocky. Zemiaky ošúpeme a postrúhame ako na zemiakové placky. Posolíme a necháme chvíľu stáť, následne z nich zlejeme prebytočnú vodu. Pridáme vajce a žemle, rozmiesime a necháme masu stáť aspoň pol hodinu. Potom vytvarujeme guľaté knedle a varíme v osolenej vode približne 15 až 20 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Parená, viedenská alebo žemľová: Vyberte si knedľu podľa svojej chuti


Zemiakové knedle

Potrebujeme:

  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 1 vajce
  • 1 kopcovitú PL múky
  • 2 PL masti
  • soľ a čierne korenie
  • 30 g masla

Postup: Dáme si variť 3 zemiaky v šupke. Medzitým zvyšné 3 zemiaky ošúpeme a postrúhame. Po chvíli z nich vytlačíme prebytočnú vodu. Keď sú zemiaky hotové, ošúpeme ich, postrúhame a pridáme k zvyšku zemiakov. Dodáme soľ, čierne korenie, múku, masť a vajce. Z masy vytvarujeme knedle v tvare žemle a varíme v osolenej vode približne 15 minút. Na záver polejeme maslom alebo masťou.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Kupovanú knedľu nechajte iným: Pripravte si výbornú domácu


Knedľa z rožkov

Potrebujeme:

  • 6 rožkov
  • cca 3 dl mlieka
  • 6 vajec
  • 1 PL masla

Postup: Rožky pokrájame na kocky. Polovicu opražíme na sucho na panvici, druhú namočíme v mlieku. Oddelíme si žĺtka od bielok. Do žĺtok vmiešame maslo. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh. Všetko zmiešame opatrne dohromady a v čistej namočenej utierke zrolujeme do tvaru knedle. Rohy utierky priviažeme o hrniec a ponorené varíme 20 minút na jednej strane a 20 minút na druhej.


 Robíte si sami domácu knedľu? Napíšte ostatným čitateľom recept v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Milan

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close