FOTORECEPT Kupovanú knedľu nechajte iným: Pripravte si výbornú domácu

Domáca knedľa

plnielanu.sk/Ľudmila

Zohnať hotovú knedľu dnes nie je nijaký problém, všeobecný trend však velí návrat k tradíciám a domácej kuchyni. Veď čo iné ako nefalšovaná domáca knedľa dotvorí váš úžasný segedín alebo kôprovú omáčku viac? Postupov na jej prípravu je mnoho, my vám jeden z nich ponúkame práve teraz.

Potrebujeme:

  • 1000 g polohrubej múky
  • 1 droždie
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 200 ml vody
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru

Postup:

Mlieko zohrejeme a pridáme doň cukor a rozdrobené droždie. Na teplotu mlieka treba dať pozor, lebo príliš vysoká by zahubila všetky užitočné baktérie. Chvíľu počkáme a kvások je hotový.
Do väčšej misy dáme múku, vajce, zmäknuté maslo, soľ, časť vody a prilejeme kvások. Hnetieme rukou a podľa potreby prilievame zvyšnú vodu.

Mohlo by vás zaujímať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Spracovávame, kým sa vláčne cesto neodliepa od misky a od rúk. Ak by protestovalo, môžeme pridať trochu oleja.
Hotové cesto prikryjeme čistou a suchou utierkou, necháme na teplom mieste podkysnúť. Stačí polhodina, lebo cesto zväčší svoj objem aj počas ďalšieho spracovania.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky


Podkysnuté cesto preložíme z misy na múkou dôkladne vysypanú dosku a rozdelíme na osem častí.
Vytvarujeme bochníčky, ktoré môžu byť okrúhle i podlhovasté, to už je len na nás. Nemusíte sa báť, že zničíte pekne nadýchané cesto. Kým budete naparovať, takto krásne vám všetky kúsky ešte podkysnú.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku


Medzitým si pripravíme väčší hrniec, do ktorého nalejeme vodu a postavíme doň parák. Ten dôkladne vymastíme olejom.
Keď bude voda vrieť, vložíme pripravené cesto a zakryjeme pokrievkou. Naparujeme približne 20 minút a počas procesu hrniec neodkrývame, aby knedľa nespľasla.

Mohlo by vás zaujímať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Hotovú popicháme špajľou alebo špáradlom, aby sa zbavila prebytočnej pary a opatrne vyberieme.
Po vybratí knedľu potrieme olejom, aby neoschla a po vychladnutí nakrájame.

Pripravujete si aj vy knedľu doma? Aký postup používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila
Odporúčame