Zabudnite na kyseliny, základom zdravia sú zásady!

zemiaky

photl

Viete o tom, že naše telo je naprogramované na 130 rokov života? Závisí len od nás, či ho dokážeme v týchto koľajach udržať. Pomôcť nám môže jedno: rovnováha.

Podľa nemeckého terapeuta a liečiteľa Kurta Tepperweina sa naše telo skladá z jednej tretiny kyselín a zvyšné dve tretiny organizmu tvoria zásady. Túto rovnováhu však ľahko naruší vplyv modernej doby. Stres a nevhodná strava spôsobia nadmernú produkciu kyseliny, čo je pre nás škodlivé. Najlepšie si stav kyslosti skontrolujeme v moči. Ideálna hodnota nášho pH je okolo 7,4. Väčšina ľudí ho však má okolo 5,5 – čo je dôkaz, že telo produkuje nadmerné množstvo kyseliny močovej, mliečnej, octovej, uhličitej a mnohých ďalších.

Prekyslenie a civilizačné choroby

Kyslé pH sa naše telo pokúša vyrovnať minerálnymi látkami. Ak ich však nedodávame zvonka, začne ich čerpať zvnútra. Dôsledkom potom môže byť vznik zubného kazu, lámanie nechtov a vypadávanie vlasov. Ak kyslosť pretrváva príliš dlho, môže spôsobiť až rednutie kostí a oslabenie cievnych stien. Výsledkom sú potom známe civilizačné choroby ako rýchla vyčerpanosť, bolesti hlavy, zlé trávenie či dokonca až osteoporóza a vysoký krvný tlak. Navyše kyslé prostredie je atraktívne pre vírusy a baktérie. Tie, naopak, v zásaditom prostredí nemajú šancu na prežitie. Preto udržanie správneho pomeru kyselín a zásad v našom tele zvýši aj našu obranyschopnosť.

Obnovme správnu rovnováhu

Spomínané priaznivé pH dosiahneme odkyslením. Stratenú rovnováhu obnovíme úpravou jedálneho lístka. Základom je posilniť v ňom zásadotvorné potraviny. Tými sú najmä zemiaky a zelená zelenina. Práve ony by mali tvoriť podstatnú časť na našom tanieri. Obzvlášť, keď je hlavným chodom mäso. Bielkoviny totiž zvyšujú v našom tele tvorbu kyselín najviac, takže ich treba vyvažovať spomínanými zásadotvornými prílohami. Pozor si treba dávať na sladkosti a kávu. Ak si ich nevieme odpustiť, treba kyslosť po nich zmierniť zásadotvorným ovocím, ako sú čerešne a banány, alebo cmarom. Pokiaľ ide o alkohol,najmenej nám organizmus prekyslí víno. Už počas dvoch týždňov by sa naše telo malo očistiť od zbytočných kyselín. Potom už postačí správne pH iba udržiavať, a to nielen stravou, ale aj životným postojom.

Pozitívne je pozitívne

Nezabúdajme, že každá negatívna emócia má na svedomí produkciu nežiaducej kyseliny. Preto sa snažme na každodenné problémy pozerať vždy z tej lepšej stránky. Dobrým spôsobom, ako odbúrať nahromadený stres, je pravidelný šport.

Zdroj: photl, Pippa
Odporúčame