Zázrak menom med: Pre lepší spánok, mladistvý vzhľad pleti aj proti kašľu

Med

freedigitalphotos.net

Na sladkých medových plástoch si ľudia pochutnávali už od nepamäti. V staroveku si tekuté zlato dokonca cenili natoľko, že ho pri obetných slávnostiach darúvali bohom a kládli faraónom do ich hrobov. V súčasnosti je jeho využitie rôznorodé a okrem toho, že je vďačným bojovníkom proti prechladnutiu, s jeho pomocou sa dá zvíťaziť aj nad popraskanými perami.

Spoľahlivý „dobíjač“ energie

Med sa vyrába z kvetového nektáru a medovicovej šťavy, ktorá pochádza z tráviaceho ústrojenstva vošiek a červov. Práve z týchto látok sa odparuje prebytočná voda a sacharóza sa rozkladá na fruktózu a glukózu, čiže ovocný a hroznový cukor. V porovnaní s obyčajným a nie vždy najzdravším cukrom je lepšie stráviteľný a zároveň je výborným zdrojom duševnej i fyzickej energie. V porovnaní s lacnými napodobneninami je zárukou kvalitného medu jeho vysoký sklon ku kryštalizácii a relatívne nízky obsah vody. Liečivý prírodný produkt dodá telu potrebné vitamíny, organické kyseliny, enzýmy a minerály, ako je napríklad zinok, sodík, železo, vápnik a draslík. Nielen pre tieto vlastnosti sa jeho konzumácia odporúča denne, no zvýšená opatrnosť nezaškodí v prípade alergikov, ktorí sú citliví na pele rastlín.


Tiež by vás mohlo zaujať: Dary prírody pre lepší spánok: Prehazdovanie sa na posteli s nimi nehrozí!


Pre sladké sny a sychravé dni

Máte problém so zaspávaním a ovečky počítate až do skorých ranných hodín? Riešením pre vašu nespavosť je kombinácia teplej šálky mlieka s medom. Už jedna čajová lyžička tohto sladidla vás rýchlejšie zavedie do ríše snov, spoľahlivo tlmí kašeľ a v chladných mesiacoch pôsobí v kombinácii s čajom ako účinná prevencia pred nachladnutím. Neodporúča sa však rozpúšťať v príliš horúcich nápojoch, pretože ak dosiahne teplotu vyššiu ako 40 stupňov Celzia, stratí mnoho zo svojich magických síl. V tomto prípade by to malo na vaše telo rovnaký efekt, akoby ste pili len sladký čaj.                                                                                   

Pre krajšiu pleť a popraskané pery

Produkt včiel našiel svoje uplatnenie nielen v kuchyni, ale aj vo svete kozmetiky. Účinne hydratuje suché a popraskané pery a pre krásnu pokožku vyskúšajte aj túto pleťovú masku. Postačí vám k tomu jedno zrelé avokádo, ktoré zbavte šupky, rozmačkajte vidličkou na jemnú kašu, pridajte lyžičku medu a bieleho jogurtu a ochuťte kvapkou citrónovej šťavy. Všetko dôkladne premiešajte, naneste tenkú vrstvu pripravenej zmesi rovnomerne na tvár a nechajte pôsobiť asi 15 minút. Pre na dotyk jemnú a krásnu pokožku nevynechajte ani váš dekolt a kúru opakujte aspoň raz do mesiaca.


Tiež by vás mohlo zaujať: 7 potravín nabitých zdravím: Na vašom stole by určite nemali chýbať!


Ktorý je ten najlepší?

  • repkový med je jedným z prvých medov v sezóne a ako jediný obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Vysoká koncentrácia glukózy zapríčiňuje rýchlu kryštalizáciu v podobe stuhnutej jasnej žltej hmoty.
  • agátový med obsahuje nektár agátových kvetov, vďaka čomu má jemnú chuť a vôňu. Má najnižší sklon ku kryštalizácii, priaznivo vplýva na látkovú výmenu organizmu a je neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy.
  • nektárový lipový med je ideálnym pomocníkom pri nachladnutí, kataroch horných dýchacích ciest a pri rekonvalescencii. Najlepšie si ho vychutnáte so šálkou lipového čaju.
  • kvetový med patrí k najrozšírenejším medom, ktorý pochádza z nektáru kvetov rastúcich v nížinách i horských údoliach, ale aj z liečivých rastlín. Má lahodnú chuť, príjemnú arómu a svetlú farbu. Je veľmi cenený v ľudovom liečiteľstve, ale nestratí sa ani v domácnosti pri priamom konzumovaní, varení či pečení.
  • lesný med patrí medzi vyhľadávané druhy, pretože je tvorený nektárom z malín, černíc, lúčnych kvetov a medovice stromov. Má výraznú chuť, tmavšiu farbu a je silne aromatický.
  • tmavý medovicový med je pomerne vzácny a včely ho zbierajú predovšetkým na jedliach. Je uznávaný najmä v labužníckych kruhoch a vyznačuje sa vysokým obsahom minerálov.

Máte radi med? Ktoré druhy konzumujete najčastejšie? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Viera

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close