Kupované nátierky sa asi nikdy nevyrovnajú tým domácim. Avšak, vo väčšine receptov nájdeme veľa masla a syru. Vyskúšajte nátierky, ktorých základ tvorí zelenina plná vitamínov. Sú skvelé na raňajky aj desiatu.
Jesenná nátierka z hokkaida
Oranžová farba a jemne sladkastá maslová chuť obľúbenej tekvičky je to pravé pre príjemné septembrové ráno.
Budeme potrebovať:
- 1 malá tekvica hokkaido
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL kyslej smotany
- 2 PL olivového oleja
- čerstvá petržlenový vňať
- soľ podľa chuti
Postup:
Tekvicu šúpať netreba. Stačí ak ju umyjete, rozkrojíte na polovice a lyžicou vyberiete dužinu. Potom ju nakrájate na malé kúsky, uložíte na plech, pokvapkáte olejom a dáte piecť na 15 – 20 minút.
Upečenú tekvicu preložte do vyššej misky, pridajte cesnak a rozmixujte ponorným mixérom. Pyré zjemnite kyslou smotanou, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a dochuťte soľou. Všetko dobre premiešajte a podávajte s čerstvým pečivom.
Netradičná ryžová nátierka s brokolicou
Ak vám zostala uvarená ryža a neviete čo s ňou, urobte si fantastickú nátierku, hotovú za pár minút.
Budeme potrebovať:
- 300 g uvarenej ryže
- 1 brokolica
- 1 cibuľa
- 3 ČL sušeného droždia
- 1/2 kocky zeleninového bujónu
- 3 PL olivového oleja
- 1 dcl vody
- 2 strúčiky cesnaku
Postup:
Brokolicu dajte variť do vriacej, osolenej vody. Medzitým nakrájajte cibuľu a popražte na oleji. Uvarenú brokolicu spolu s cibuľou a ostatnými ingredienciami, pomixujete v mise a nátierka je na svete.
Zelená nátierka z hrášku a avokáda
Čerstvý zelený hrášok už síce na jeseň nezoženiete, no úplne postačí aj ten z konzervy. A keď ho spojíte s extra zdravým avokádom, máte najlepšiu nátierku k hriankam a šálke čaju.
Budeme potrebovať:
- 1 zrelé avokádo
- šťava z 1 citróna
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g hrášku z konzervy
- soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Avokádo rozrežte, vyberte kôstku, dužinu vydlabte lyžicou a dajte do misky. Pridajte zvyšné ingrediencie a pomixujte ponorným mixérom.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok!
Zdieľať na