Zemiaky, ryža či cestoviny: Ktoré prílohy jesť najčastejšie a ktoré čo najmenej?

prílohy

sxc.hu

V návodoch na redukčné diéty a racionálne stravovanie boli prílohy odjakživa na čiernej listine. Odborníci na výživu totiž zemiaky, cestoviny či knedle považujú za zbytočný prídavok kalórií na tanieri. Našim chuťovým pohárikom však len mäso so zeleninou zvyčajne nestačí. Ako by sme teda prílohy mali kombinovať a v akých množstvách si ich môžeme dopriať. Zistite aj vy, akú majú jednotlivé druhy výživnú hodnotu a ktoré z nich uprednostniť.

Cestoviny zatracovať nemusíte

Prílohy typické pre taliansku kuchyňu sú v našom podvedomí zakorenené ako sacharidová bomba plná takzvaných prázdnych kalórií. Do určitej miery je to pravda, ale aj cestoviny si môžete vychutnať bez výčitiek, ak sa budete držať nasledovných rád:

  • žiadne vajcia – ak kupujete bežné cestoviny, tie s označením „vaječné“ do košíka nedávajte
  • celozrnné sú top – musíme si za ne síce priplatiť, no sami zistíte, že na zasýtenie vám postačí oveľa menšia porcia. Vďaka vláknine vám pocit sýtosti navyše vydrží dlhšie.
  • príprava – vedeli ste, že čím dlhšie cestoviny varíte, tým majú vyšší glykemický index? Taliani pripravujú cestoviny na spôsob al dente, čo v praxi znamená, že sú jemne tvrdkavé.
  • omastenie – zvyknete cestoviny omastiť, aby sa po vychladnutí nelepili? Slušné množstvo kalórií ušetríte, ak sa vyhnete maslu, bravčovej masti či klasickému oleju. Na menší hrniec cestovín vám postačí lyžica olivového oleja.

Záver: Varené cestoviny majú kalorický obsah približne 550 kJ na 100 g. V kombinácii s nimi sa preto vyhnite tučným mäsám, majonézovým dresingom a smotanovým omáčkam. Stále platí, že porcia zeleniny by mala cestoviny na tanieri ďaleko prevyšovať.


Mohlo by vás zaujímať: Zabudnite na mýty o vaječnom žĺtku: Vášmu telu táto potravina prospieva!


Obľúbené zemiaky

V našich končinách majú zemiaky svoju tradíciu a ich príprava na rôzne spôsoby je mimoriadne obľúbená. Pozitívnou správou je, že v primeranom množstve zemiaky našej postave neškodia. Oproti cestovinám majú nižší kalorický obsah, ktorý predstavuje 330 kJ/100 g. Navyše nás zasýtia nielen škrobom, ale aj vlákninou. To však platí len v prípade, že zemiaky konzumujeme varené bez ďalších dochucovadiel. Zabijakom každej diéty sa automaticky stávajú vyprážané hranolčeky – vďaka oleju ich kalorický obsah narastá až viac než trojnásobne na hodnotu 1100 kJ / 100 g.

Záver: Zemiaky sú pre jedálny lístok oveľa vhodnejšie a výživnejšie ako cestoviny. Dopriať si ich tak môžete aj k ťažším jedlám, ale bez akejkoľvek ďalšej úpravy. Ideálne sú uvarené domäkka posypané pretržlenovou vňaťou.

Kráľovná ryža?

Poklad z východných kultúr vnímame ako ľahko stráviteľnú prílohu, ktorú môžeme konzumovať v akomkoľvek množstve. Pravda je však taká, že 100 g obsahuje až takmer 500 kJ. V rámci energetického potenciálu sa tak ryža nachádza v strede medzi zemiakmi a cestovinami. Pre odtučňovaciu kúru je najvhodnejšia naturálna, ktorá má navyše čistiaci efekt – zbavuje tráviaci systém rôznych usadenín a nestrávených zvyškov. Vyšší obsah kalórií tak dokonale vyváži vyšší podiel vlákniny.

Záver: Uprednostnite hnedú ryžu a doprajte si ju ku všetkému ako zemiaky. Ak chcete rozhýbať ručičku váhy smerom nadol, konzumujte ju predovšetkým ako ľahké zeleninové rizoto na večeru.


Mohlo by vás zaujímať: Prírodná zbraň proti rakovine: Ochránia vás pred ňou tieto potraviny


Knedle na odstrel

Parená, viedenská, zemiaková, žemľová – všetky tieto druhy knedlí majú spomedzi príloh najvyšší glykemický index. Úctyhodný je tiež ich energetický obsah – okolo 1000 kJ na 100 g. Ak si ale české národné jedlo nedokážete odoprieť, na zasýtenie si priložte radšej kapustu. Pečené bravčové mäso a knedľu konzumujte s mierou. Problémom je totiž biela múka, ktorá rovnako ako v pečive spôsobuje nárast hmotnosti.


Ktoré prílohy patria medzi vaše najobľúbenejšie? Napíšte do diskusie a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Emma

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close