Zuby žiarivé ako perličky: Ide to aj bez bielenia!

jablko

thinkstockphotos.com

Hoci farba skloviny do veľkej miery závisí od genetickej predispozície, žiarivý úsmev je považovaný za vizitku dokonalej ústnej hygieny. Na trhu sú síce dostupné viaceré bieliace systémy, no tie môžu byť až príliš agresívne. Aby ste si zubnú sklovinu nepoškodili, skúste využiť niektorý alebo viaceré z domácich prostriedkov. Poradíme vám, čo všetko môže prispieť k tomu, aby ste na okolie zapôsobili s o niekoľko odtieňov belšími zubami.

Prečo zuby tmavnú?

Aby ste sa mohli pochváliť hollywoodskym úsmevom, je vhodné vyhýbať sa niektorým zlozvykom a konzumácii potravín, o ktorých je známe, že spôsobujú žltnutie zubov. Patrí medzi ne:

  • pitie veľkého množstva kávy a čierneho čaju
  • fajčenie cigariet
  • oslabenie zubnej skloviny vplyvom veku
  • zlé stravovacie návyky – priveľa spracovaných jedál bohatých na kyseliny, sladkosti, ochutené nealkoholické nápoje
  • suchosť v ústach – nedostatočná produkcia slín, ktorá sa odráža na slabšej ochrane skloviny
  • dýchanie ústami – často zapríčinené zapchatými nosovými dutinami. Takisto dochádza k vysúšaniu slizníc a nedostatočnému zvlhčeniu skloviny.
  • príliš časté užívanie antibiotík
  • genetika

Mohlo by vás zaujímať: Postarajte sa o svoje zuby a ďasná správne: Vyhnete sa mnohým problémom


Jahody nielen k šampanskému

Ak obľubujete toto letné ovocie, určite si ho vychutnávajte čo najčastejšie. Jahody totiž obsahujú enzým s názvom kyselina jablčná a vitamíc C. Táto účinná kombinácia pomáha odstraňovať povrchové škvrny aj zubný povlak, vďaka čomu sa váš úsmev doslova rozžiari. Popučte zopár jahôd, zmes naberte na zubnú kefku a masírujte ňou postupne všetky zuby. V prípade, že vám viac chutia celé jahody, v ústach ich prežúvajte čo najdlhšie.


Mohlo by vás zaujímať: Žiarivo biely úsmev môžete mať aj vy: Vyskúšajte tieto jednoduché tipy!


Olejová terapia

Metóda, ktorá sa v anglicky hovoriacich krajinách nazýva oil pulling, pochádza z ajurvédskej medicíny a získava si čoraz väčšiu popularitu. Má totiž pozitívny vplyv nielen na stav ústnej dutiny, ale tiež celkové zdravie. A v čom vlastne spočíva? Každé ráno si nalačno vložíte do úst lyžicu oleja a premieľate ho v ústach po dobu 20 minút ako ústnu vodu. Najviac odporúčaný je kokosový olej, ktorý má príjemnú chuť a antibakteriálne účinky, no použiť môžete aj sezamový. Oba druhy oleja však musia byť panenské, čiže lisované za studena. Po 20-ich minútach olej neprehltnite, ale vypľujte. Následne si ústa vypláchnite dostatočným množstvom vody a zuby dočistite zubnou kefkou bez pasty. Zuby budú belšie, lesklejšie a ďasná zdravšie.

Šťavnaté jablká

Podobne ako jahody, aj jablká v sebe ukrývajú kyselinu jablčnú bojujúcu proti povrchovým škvrnám. Toto chrumkavé ovocie navyše pôsobí ako prírodná zubná kefka. Jednoduchým prežúvaním jablka totiž dochádza k odstraňovaniu zvyškov jedla a nahromadených baktérií. Zamerajte sa na ovocie dopestované na Slovensku a konzumujte ho zásadne celé – nie pokrájané ani rozmixované.


Mohlo by vás zaujímať: Krásny a žiarivý úsmev po celý život: Môžete ho mať aj vy


Čierny zázrak

Možno sa vám bude nasledovný postup zdať až príliš výstredný, ale za vyskúšanie určite stojí. Všetko, čo budete potrebovať, je aktívne čierne uhlie, ktoré sa používa najmä pri žalúdočných ťažkostiach. Ide o vysoko absorpčnú pórovitú látku s výnimočnou schopnosťou viazať iné látky (napríklad triesloviny), ktoré majú na svedomí nevábne zafarbenie zubov. Tabletu čierneho uhlia podrvte na prášok a naneste na zubnú kefku s troškou zubnej pasty alebo kokosového oleja. Dôkladne si vyčistite celú ústnu dutinu po dobu aspoň jednej minúty. Aby ste sa vyhli drhnutiu čierneho umývania, pri vyplachovaní úst vodou všetko vypľúvajte do pohára. Následne si zuby ešte raz „prebehnite“ čistou zubnou kefkou, aby ste odstránili všetok čierny prášok. Túto procedúru môžete opakovať dvakrát týždenne a bieliaci efekt sa zaručene dostaví.


Aké prostriedky na bielenie zubov používate vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock, Emília G.
Odporúčame