10 potravín proti upchávaniu ciev: Majú miesto aj na vašom tanieri?

Čerstvá zelenina

thinkstockphotos.com

Jednou z najčastejších príčin úmrtia dospelých sú srdcovo-cievne ochorenia. Tie vznikajú najmä v dôsledku upchávania ciev a vysokého obsahu cholesterolu v krvi. Najskôr vedú „len“ k zvýšenému krvnému tlaku, no postupne môžu spôsobiť infarkt či mozgovú mŕtvicu. Správnou starostlivosťou o cievy sa takýmto problémom aspoň sčasti vyhnete. Využite silu tých správnych potravín a pridajte ich do svojho jedálnička. Vaše cievy sa ich schopnostiam určite potešia.

Granátové jablko

Granátové jablká sa vyznačujú vysokým obsahom silných antioxidantov. Tie pomáhajú predchádzať kôrnateniu ciev a tak dokážu aj zmierňovať ich vnútorné poškodenia. Podľa štúdie zo žurnálu Atherosclerosis extrakt z tohto ovocia vie zabrániť a niekedy aj úplne zvrátiť aj priebeh artérosklerózy. Pri nej sa upchávajú cievy kvôli nahromadenému tuku. Pri pokuse, ktorý vykonávali na myšiach s nábehom na toto ochorenie, zistili, že výsledkom pravidelného príjmu extraktu z granátového jablka bolo zníženie nánosov v artériách.

Ryby

Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako napríklad losos alebo tuniak, zabraňujú tvorbe a hromadeniu usadenín v cievach. Potvrdila to aj Southamptonská univerzita v štúdii, v ktorej skúmali vplyv konzumácie rýb na upchávanie ciev. Omega-3 mastné kyseliny sú rovnako účinné aj ako prevencia vzniku krvných zrazenín.


Mohlo by vás zaujať: Top druhy zeleniny a ovocia proti rakovine: Ktoré mať na tanieri každý deň?


Špenát

Vysokým obsahom kyseliny listovej a draslíka sa pýši nie veľmi obľúbený špenát. Do svojho jedálnička by ste ho však určite mala zaradiť, pretože okrem iných výhod spomínané látky zabraňujú vzniku vysokého krvného tlaku. Vďaka luteínu dokáže uvoľniť cievy tak, že zároveň zabraňujú cholesterolu, aby sa v cievach ukladal. Tak môžete veľmi jednoducho predísť viacerých srdcovo-cievnym ochoreniam.

Paradajky

Lykopén, ktorý dodáva paradajkám farbu, dokáže znížiť riziko artériosklerózy až o 50%. Podľa výskumníkov z Kórey totiž lykopén bráni hrubnutiu artérií. Nezabudnite, že sa lepšie vstrebáva z tepelne upravených paradajok – ugrilujte si ich, urobte si polievku alebo si ich doprajte napríklad vo forme pretlaku.


Mohlo by vás zaujať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!


Cesnak

Je nazývaný liekom chudobných, no jeho účinky sú na nezaplatenie. Pravidelné užívanie cesnaku má za výsledok zníženie tvorby zlého cholesterolu a neuveriteľne čistí steny ciev od usadenín. Odporúčanou dennou dávkou sú maximálne dva strúčiky, no najlepšie je ho jesť nie nárazovo a veľa , ale pravidelne v menších množstvách ako prevenciu.

Špargľa

Medzi najlepších prírodných čističov tepien rozhodne patrí špargľa. Obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá dokáže liečiť dlhodobé zápaly ciev a vysoký krvný tlak. Takisto sa vyznačuje schopnosťou brániť vzniku krvných zrazenín.


Mohlo by vás zaujať: Sezóna špargle je tu: Ako ju kupovať a pripravovať, aby ste si pochutnali ?


Škorica

Len jedna lyžička škorice denne do vášho organizmu dodá množstvo antioxidantov a pomôže znížiť hladinu tukov v krvi. Pomáha takisto predchádzať budovaniu povlaku v cievach a zbaví vás až o 26% zlého cholesterolu. Hodí sa napríklad na vašu kávu či na ochutenie raňajok.

Hrozno

 Hrozno obsahuje veľmi cenné flavonoidy, resveratrol a kvercetín, znemožňujú oxidáciu zlého cholesterolu. Tým bránia tvorbe cievnych usadenín. Zároveň znižujú riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré vedú k vážnym zdravotným problémom.


Mohlo by vás zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Olivový olej

Na steny ciev sa dokáže nalepiť a vytvoriť tak usadeniny len zoxidovaný cholesterol. Súčasťou olivového oleja sú tuky, ktoré  sa dokážu na cholesterol naviazať a znemožnia mu oxidáciu. Tak zabránia aj tvorbe usadenín.

Slivky

Chutné slivky v akomkoľvek stave obsahujú silný flavonoid kvercetín, ktorí pôsobí proti ukladaniu škodlivého (LDL) cholesterolu v cievach. Slivky navyše pomáhajú znižovať krvný tlak a rozširujú tepny. Vďaka nižšiemu glykemickému indexu krvný cukor nestúpa tak rýchlo a veľa. Často sa využívajú pri redukčných diétach.


Ktoré zo spomínaných potravín si doprajete najčastejšie? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mb
Odporúčame