Knedle sú výbornou a tradičnou prílohou k obľúbeným jedlám. Či už ich pripravujete zo zemiakov alebo starého pečiva, receptov je neúrekom a každá rodina si poctivo stráži ten svoj, overený. Ak by ste sa však chceli inšpirovať a vyskúšať recept, aký ste doteraz nerobili, vybrali sme pre vás štyri rôzne knedle, ktoré vám určite ideálne doplnia hlavný chod.
Viedenská žemľová knedľa
Potrebujeme:
- 8 žemlí
- 30 g masla alebo masti
- cibuľu
- petržlenovú vňať
- 4 dl mlieka
- 2 vajcia
- soľ
- 60 g hrubej múky
Postup: Žemle nakrájame na kocky, opražíme na horúcom oleji a pridáme nakrájanú cibuľu. Vypneme, keď budú kúsky žemlí chrumkavé. Po vychladnutí ich zalejeme mliekom, v ktorom sme predtým rozmiešali vajcia a soľ. Necháme nasiaknuť, pridáme petržlenovú vňať, múku a následne tvoríme guľaté knedle. Varíme vo vriacej a osolenej vode 10-12 minút. Následne omastíme a posypeme vňaťou.
Mohlo by vás zaujímať: Ako na domácu knedľu? Vyskúšajte tieto 3 recepty, kupovanú už nebudete chcieť
Chlpatá knedľa
Potrebujeme:
- 4 staršie žemle
- 5 stredných zemiakov
- 1 vajce
- soľ
Postup: Žemle pokrájame na kocky. Zemiaky ošúpeme a postrúhame ako na zemiakové placky. Posolíme a necháme chvíľu stáť, následne z nich zlejeme prebytočnú vodu. Pridáme vajce a žemle, rozmiesime a necháme masu stáť aspoň pol hodinu. Potom vytvarujeme guľaté knedle a varíme v osolenej vode približne 15 až 20 minút.
Mohlo by vás zaujímať: Parená, viedenská alebo žemľová: Vyberte si knedľu podľa svojej chuti
Zemiakové knedle
Potrebujeme:
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 1 vajce
- 1 kopcovitú PL múky
- 2 PL masti
- soľ a čierne korenie
- 30 g masla
Postup: Dáme si variť 3 zemiaky v šupke. Medzitým zvyšné 3 zemiaky ošúpeme a postrúhame. Po chvíli z nich vytlačíme prebytočnú vodu. Keď sú zemiaky hotové, ošúpeme ich, postrúhame a pridáme k zvyšku zemiakov. Dodáme soľ, čierne korenie, múku, masť a vajce. Z masy vytvarujeme knedle v tvare žemle a varíme v osolenej vode približne 15 minút. Na záver polejeme maslom alebo masťou.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Kupovanú knedľu nechajte iným: Pripravte si výbornú domácu
Knedľa z rožkov
Potrebujeme:
- 6 rožkov
- cca 3 dl mlieka
- 6 vajec
- 1 PL masla
Postup: Rožky pokrájame na kocky. Polovicu opražíme na sucho na panvici, druhú namočíme v mlieku. Oddelíme si žĺtka od bielok. Do žĺtok vmiešame maslo. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh. Všetko zmiešame opatrne dohromady a v čistej namočenej utierke zrolujeme do tvaru knedle. Rohy utierky priviažeme o hrniec a ponorené varíme 20 minút na jednej strane a 20 minút na druhej.
Robíte si sami domácu knedľu? Napíšte ostatným čitateľom recept v diskusii pod článkom.
Zdieľať na