Ak máte chuť na orieškovú nátierku, no nie ste zástancom jej variantov plných cukru a nezdravých tukov na pultoch obchodov, tento rýchly recept sa vám určite bude hodiť. Lahodnú orieškovú nátierku si viete vyrobiť aj doma a nepotrebujete k tomu veľa ingrediencií.
Potrebujeme:
- 200 g lieskových orechov
- 60 g kakaa
- 120 ml vody (alebo obyčajného, prípadne rastlinného mlieka)
- sladidlo podľa chuti (datľový sirup, stévia, trstinový/obyčajný cukor, med atď.)
- 2 PL kokosového oleja
- mixér
- utierku
- uzatvoriteľnú nádobu na uskladnenie
Postup:
Olúpané lieskovce pražte dovtedy, pokiaľ nezačne ich hnedá šupka praskať. Postačí 8 až 10 minút na panvici alebo v rúre pri teplote 200 °C. Šupky na orechoch sa môžete zbaviť po vychladnutí ručne, prípadne ich na chvíľu odstavte na čistú suchú utierku a posnažte sa ich odstrániť šúchaním v utierke.
Ošúpané oriešky vložte do mixéra a mixujte dovtedy, pokým sa z nich nevytvorí hladšia oriešková pasta. K tejto zmesi pridajte zvyšné ingrediencie, a teda kakao, sladidlo, olej a tekutú zložku, ktorou môže byť buď voda alebo rôzne druhy mlieka. Znova poriadne premiešajte v mixéri.
Po pár minútach sa prísady pekne spoja a vy získate hladký orieškový krém, ktorý si môžete natrieť na akýkoľvek druh pečiva, ktorý vám chutí. S touto nátierkou budete mať každé ráno ideálne raňajky. Nezabudnite zmes skladovať v chladničke, aby dlhšie vydržala.
Zdieľať na
Zdieľaní