Ďalšie upozornenia na podvody: Slovenská pošta hlási zneužívanie jej identity, ako odhaliť falošné správy?

Chráňte sa pred podvodmi, pomocou ktorých od vás podvodníci chcú vylákať peniaze (Zdroj: Freepik/opolja)

Slovenská pošta dáva do pozornosti takmer 50 rôznych podvodných správ, ktoré sa tvária ako od pošty. Podvodníci najnovšie prostredníctvom SMS alebo MMS vyzývajú na úhradu rozličných poplatkov. Upozornila na to Iveta Dorčáková, hovorkyňa pošty.

Nikam nezadávajte svoje osobné údaje

Zároveň občanov vyzýva k ostražitosti a vysvetľuje, že podvodníci v správach vyzývajú napríklad na úhradu colných poplatkov, poplatkov za skladovanie zásielky z dôvodu oneskorenia, za doručenie zásielky, za zmenu doručenia či uloženia zásielky.

Takéto SMS správy Slovenská pošta samotná nikdy nezasiela, preto inštitúcia apeluje na občanov, aby neotvárali odkazy poslané v týchto správach a nezadávali svoje osobné údaje o platobných kartách či bankových účtoch, ktoré môžu byť zneužité. Klienti tak môžu nevedomky prísť o peniaze.

Všetky zásielky uhraďte výlučne na pošte

Slovenská pošta pripomína, že nikdy nežiada prostredníctvom SMS, MMS či e-mailov úhradu žiadnych poplatkov, ani za colné konanie, ani nesprostredkúva žiadne platby,“ zdôraznila hovorkyňa Dorčáková.

Klienti pošty za zásielku platia výlučne buď pri objednávaní tovaru, alebo pri prevzatí zásielky na pošte, prípadne kuriérovi alebo v BalíkoBoxe. Rovnako je to aj pri platbe colných poplatkov a dane z pridanej hodnoty – klient ich hradí pri prevzatí zásielky. Ukážky falošných správ a e-mailov sú zverejnené aj na webovej stránke pošty.

Odporúčame