Recept na dnes: Slávne špagety puttanesca – vedeli ste, že názov dostali podľa hanlivého pomenovania?

špagety puttanesca s omáčkou

Slávna omáčka predstavuje talianske gastronomické dedičstvo (Zdroj: Freepik/valeria_aksakova)

Špagety puttanesca sú tak slávne a pritom na ich prípravu potrebujeme iba zopár základných surovín. Spoločne dodajú nezameniteľnú chuť obľúbenej omáčke s paradajkovým základom.

Slávny recept má niekoľko verzií, ktoré súperia o pôvod a je naozaj ťažké dopátrať sa, ktorá verzia je prvá a originálna. Jedna verzia však tvrdí, že sa zrodili v prostredí neapolských nevestincov a predstavovali rýchlo pripravené jedlo. A čo teda znamená pomenovanie puttanesca? Toto slovo sa v taliančine používa na označenie prostitútky. Novšie verzie príbehu týchto špagiet však hovoria o šéfkuchárovi menom Sandro Petti, ktorý ich uvaril pre svojich priateľov. Verte, čomu chcete, ale ich chuť si rozhodne doprajte.

Potrebujeme

  • 3 PL olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku najemno nakrájané
  • 6 sardelových filiet v oleji
  • 1 ČL vločiek sušenej červenej papriky
  • 800 g lúpaných paradajok z konzervy
  • 170 g olív kalamata
  • 115 g precedených kapár
  • 500 g špagiet
  • ¼ šálky čerstvých bazalkových lístkov
  • 2 PL nastrúhaného parmezánu

Postup

  1. Vo väčšej panvici zohrejeme olivový olej a pridáme cesnak, sardely a vločky červenej papriky. Restujeme 4 až 5 minút na strednom ohni, kým cesnak začne hnednúť a sardely sa začnú rozpadať.
  2. Potom pridáme paradajky z konzerv aj so šťavou a varíme 5 až 10 minút, aby sa omáčka zahustila. Pridáme kapary a nakrájané olivy a premiešame.
  3. Kým sa omáčka varí, dáme variť aj osolenú vodu na špagety. Do vriacej vody vysypeme špagety a varíme o 2 minúty menej, ako je uvedené na ich obale.
  4. Uvarené a precedené cestoviny vmiešame do paradajkovej omáčky a spoločne povaríme 2 minúty.
  5. Špagety puttanesca servírujeme s lístkami bazalky a posypané nastrúhaným parmezánom.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Foodiecrush.com
Odporúčame