Zdravé a chutné dezerty sú čoraz viac obľúbenou položkou v cukrárňach. Tam sa však cena za takúto dobrotu môže vyšplhať do astronomických výšok. Alternatívou je pripraviť si netradičný dezert doma. Ak si kladiete otázku ako na to, prinášame vám jeden z jednoduchších receptov na vynikajúce raw rezy, ktoré zvládne každá (a neskúsená) gazdiná.
Potrebujete
- 150 g jemných ovsených vločiek
- 150 g pekanových orieškov
- 150 g datlí bez kôstky
- 100 g kokosového tuku izbovej teploty
Na polevu:
- 50 g kokosového tuku
- 60 g čakankového sirupu (alebo iného zdravého tekutého sladidla)
- 30 g kakaa
Na ozdobu:
- pár pekanových orieškov
- morská hrubozrnná soľ
Postup
- Vločky, oriešky, kokosový tuk a vykôstkované datle vložte do mixéru.
- Zmes mixujte, kým sa vám ingrediencie nespoja do kompaktného cesta.
- Cesto preneste do vhodnej formy vystlanej papierom na pečenie. Dôležité je zmes poriadne utlačiť, aby držala pohromade.
- Nechajte vychladiť v chladničke minimálne 30 minút.
- Medzitým si pripravte polevu – na nízkom stupni zahrievajte kokosový tuk a čakankový sirup. Keď sa spoja v jednotnú tekutinu, prisypte kakao a metličkou vymiešajte na hladkú polevu. Alternatívou je aj použitie vysoko percentnej horkej čokolády.
- Ktorýkoľvek druh polevy nechajte mierne vychladnúť a následne nalejte na dobre vychladený korpus. Vlažná poleva na studenom dezerte rýchlo stuhne a nestečie vám.
- Na záver dezert posypte nadrobno nasekanými pekanovými orieškami a hrubozrnnou soľou podľa chuti.
- Nakrájajte na kocky a podávajte. Pri správnom skladovaní (v chladničke v uzavretej nádobe) si môžete dezert vychutnávať pokojne aj týždeň.
Zdieľať na