FOTORECEPT Bezlepkový piškótový koláč s ríbezľovou želatínou: Nielen pre bezlepkáčov a vegetariánov

Bezlepkový piškótový koláč s ríbezľovou želatínou, Fotorecept

Bezlepkový piškótový koláč s ríbezľovou želatínou zachutí každému (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Záhrada plná ovocia a vy ste ešte neupiekli ríbezľový koláč so želatínou? Že ste alergický na lepok? To vôbec nevadí. Máme pre vás recept na bezlepkové piškótové cesto, ktoré priam volá, „Chcem sa kúpať v želatíne s ríbezľami!“.

Recept je zaujímavý aj tým, že nepoužijeme hotovú bezlepkovú zmes na pečenie ale namiešame vlastnú z rôznych múk bez lepku. Príprava je jednoduchá, no treba zachovať presný pomer použitých surovín, aby sa koláč vydaril. Okrem „bezlepkáčov“ si na sviežom koláči pochutia aj vegetariáni. Želatínu totiž urobíme z agaru.

Potrebujeme

  • 500 ml vody
  • 235 g cukru
  • 150 g ríbezlí
  • 105 g ryžovej múky
  • 70 g zemiakového škrobu
  • 50 g tapiokovej múky
  • 2 g xantánovej gumy
  • 2 g agaru
  • 9 vajec
  • 3 lyžice ríbezľového, alebo jahodového džemu
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • olej na vymazanie formy

Postup

Bezlepkový piškótový koláč s ríbezľovou želatínou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Vajcia vyšľaháme so 135 g cukru do peny. V druhej miske zmiešame ryžovú, tapiokovú múku, škrob, xantán a kypriaci prášok. Sypkú zmes po častiach zapracujeme do vajíčkovej.

Bezlepkový piškótový koláč s ríbezľovou želatínou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Vznikne hutnejšie cesto, ktoré rozotrieme na dno vymastenej a formy. Korpus pečieme 40 minút pri teplote 190 °C.

Bezlepkový piškótový koláč s ríbezľovou želatínou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Upečený korpus ešte horúci potrieme džemom a posypeme polovicou ríbezlí.

Bezlepkový piškótový koláč s ríbezľovou želatínou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Zatiaľ si pripravíme želatínu. Do hrnca dáme vodu, zvyšné ríbezle, 100 g cukru, vanilkový cukor a varíme asi 10 minút. Odstavíme, ovocie ešte zľahka popučíme vareškou a sirup necháme trocha vychladnúť. Agar rozmiešame v troche vody a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania chladíme, kým začne zmes tuhnúť.

Bezlepkový piškótový koláč s ríbezľovou želatínou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Želatínu vylejeme na vychladnutý korpus a dáme do chladničky aspoň na tri hodiny, aby koláč poriadne stuhol.

Bezlepkový piškótový koláč s ríbezľovou želatínou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Keď je želatína dostatočne tuhá, môžeme koláč nakrájať a ponúknuť návštevu. Alebo ešte lepšie, zjeme ho celý sami. Dobrú chuť!

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Tieto znamenité placky zo sladkých zemiakov a cíceru zachutia celej rodine
Bezlepkový piškótový koláč s ríbezľovou želatínou, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame