Záhrada plná ovocia a vy ste ešte neupiekli ríbezľový koláč so želatínou? Že ste alergický na lepok? To vôbec nevadí. Máme pre vás recept na bezlepkové piškótové cesto, ktoré priam volá, „Chcem sa kúpať v želatíne s ríbezľami!“.
Recept je zaujímavý aj tým, že nepoužijeme hotovú bezlepkovú zmes na pečenie ale namiešame vlastnú z rôznych múk bez lepku. Príprava je jednoduchá, no treba zachovať presný pomer použitých surovín, aby sa koláč vydaril. Okrem „bezlepkáčov“ si na sviežom koláči pochutia aj vegetariáni. Želatínu totiž urobíme z agaru.
Potrebujeme
- 500 ml vody
- 235 g cukru
- 150 g ríbezlí
- 105 g ryžovej múky
- 70 g zemiakového škrobu
- 50 g tapiokovej múky
- 2 g xantánovej gumy
- 2 g agaru
- 9 vajec
- 3 lyžice ríbezľového, alebo jahodového džemu
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- olej na vymazanie formy
Postup

Vajcia vyšľaháme so 135 g cukru do peny. V druhej miske zmiešame ryžovú, tapiokovú múku, škrob, xantán a kypriaci prášok. Sypkú zmes po častiach zapracujeme do vajíčkovej.

Vznikne hutnejšie cesto, ktoré rozotrieme na dno vymastenej a formy. Korpus pečieme 40 minút pri teplote 190 °C.

Upečený korpus ešte horúci potrieme džemom a posypeme polovicou ríbezlí.

Zatiaľ si pripravíme želatínu. Do hrnca dáme vodu, zvyšné ríbezle, 100 g cukru, vanilkový cukor a varíme asi 10 minút. Odstavíme, ovocie ešte zľahka popučíme vareškou a sirup necháme trocha vychladnúť. Agar rozmiešame v troche vody a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania chladíme, kým začne zmes tuhnúť.

Želatínu vylejeme na vychladnutý korpus a dáme do chladničky aspoň na tri hodiny, aby koláč poriadne stuhol.

Keď je želatína dostatočne tuhá, môžeme koláč nakrájať a ponúknuť návštevu. Alebo ešte lepšie, zjeme ho celý sami. Dobrú chuť!

Zdieľať na