Máte už po krk presladených a kalorických „plnkových koláčov“, ktoré sa na vás v tomto čase valia z každej strany? Doprajte si suché, no pritom skvelé dobroty, ktorých príprava vám navyše nezaberie veľa času. Vyskúšať môžete napríklad citrónové, zázvorové či mandľové pečivo.
Citrónové kolieska
Potrebujeme:
- 400 g práškového cukru
- 120 g masla
- 250 g hladkej múky
- 4 lyžice práškového cukru
- 2 žĺtky
- citrón
- soľ
- malinový lekvár
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- trochu horúcej vody
Postup: Z múky, masla, žĺtku, postrúhanej citrónovej kôry, trošky soli a citrónovej šťavy vypracujeme cesto. Toto cesto potom vyvaľkáme a formičkami z neho povykrajujeme kolieska. Poukladáme ich na maslom vymastený plech a dáme ich upiecť v rúre vyhriatej na 180 ˚C na 15 minút. Upečené kolieska zlepíme po dve pomocou lekváru a polejeme ich citrónovou polevou, ktorú sme si pripravili zmiešaním práškového cukru, horúcej vody a 2 lyžíc citrónovej šťavy.
Mohlo by vás zaujímať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov
Zázvorové hviezdičky
Potrebujeme:
- 650 g hladkej múky
- 420 g práškového cukru
- 20 g mletého zázvoru
- 4 vajcia
- 1 žĺtok
- 20 g masla
- štipku soli
Postup: Do bielkov pridáme soľ a vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme do neho žĺtky a cukor a šľaháme ďalej. Potom pridáme múku, sušený zázvor a rozpustené maslo. Vypracujeme cesto, ktoré následne vyvaľkáme a vykrajujeme z neho hviezdičky. Dáme piecť na vymastený plech do rúry vyhriatej na 170 ˚C asi na 20 minút.
Mohlo by vás zaujímať: Slané dobroty z lístkového cesta: Sú rýchlo hotové a chutia skvele!
Mandľové pusinky
Potrebujeme:
- 200 g masla
- 200 g práškového cukru
- 200 g hladkej múky
- 120 g mletých mandlí
- 120 gr maizeny
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme z nich cesto, ktoré necháme v chlade pár hodín odstáť. Cesto naplníme do striekačky a priamo na plech z neho tvarujeme pusinky. Keď máme plech naplnený, dáme upiecť pri teplote 180 ˚C asi na 10 – 15 minút.
Poznáte ešte nejaké zaujímavé recepty na prípravu suchého pečiva? Napíšte do diskusie a vyhrajte knihu od vydavateľstva IKAR a DVD od Bonton filmu v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.
Zdieľať na