Začiatok tohto roka sa niesol v znamení olympiády v Rusku. Ak ste tejto krajine prišli na chuť aj vy, skúste do svojho jedálnička zakomponovať niektorú z ich špecialít. Veď dobrý boršč či soljanka poteší nejedného labužníka.
Boršč
Potrebujeme:
- 300 g bravčového mäsa
- 300 g hovädzieho mäsa
- 200 g kuracieho mäsa
- 1 červenú repu
- 2 hovädzie kosti do polievky
- bobkový list
- celé čierne korenie
- 5 klinčekov
- celé nové korenie
- maslo
- 1 petržlen
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 menší zeler
- pol menšej hlávky kapusty
- cesnak
- paradajkový pretlak
- pikantnú klobásu
- kyslú smotanu
- kôpor
Postup: Bravčové, hovädzie a kuracie mäso dáme do hrnca. Pridáme kosti do polievky, 2 bobkové listy, 5 klinčekov, asi 5 kusov nového korenia a zalejeme vodou. Necháme variť, kým mäso nezmäkne. Rovnako do mäkka v inom hrnci uvaríme červenú repu.
Na masle si osmažíme cibuľku, pridáme nakrájaný petržlen, mrkvu a zeler. Zalejeme vývarom z mäsa a pridáme nakrájané zemiaky spolu s nasekanou kapustou. Keď zemiaky a zelenina zmäknú, na drobno nasekáme červenú repu a pridáme ju do polievky. Do nej dáme aj paradajkový pretlak, všetko mäso, nastrúhaný cesnak a nakrájanú klobásu. Dochutíme a necháme ešte chvíľu povariť. Pred servírovaním ozdobíme kyslou smotanou a kôprom.
Tiež by vás mohlo zaujať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby
Soljanka
Potrebujeme:
- 200 g hovädzieho mäsa
- 150 g bravčového mäsa
- 100 g bravčových rebierok
- párok
- 50 g šunky
- čierne olivy
- kapary
- kyslú smotanu
- citrón
- maslo
- 2 cibule
- 6 kvasených uhoriek
- paradajkový pretlak
- bobkový list
- mrkvu
- čierne korenie
- kyslú smotanu
Postup: Do hrnca dáme všetko mäso, cibuľu, mrkvu, bobkový list a korenie podľa chuti. Zalejeme vodou a necháme variť. Varíme, kým mäso nezmäkne. Vývar potom precedíme a mäso dáme vychladnúť. Nakrájame ho na malé kocky a dáme nazad do vývaru. Na panvici na masle osmažíme druhú cibuľu a pridáme na kocky nakrájané uhorky. Zmiešame s paradajkovým pretlakom a pridáme olúpaný a pokrájaný citrón. Necháme dusiť približne 10 minút. Potom všetko pridáme do vývaru a necháme variť asi 20 minút na miernom ohni. Na záver pridáme olivy a kapary podľa chuti, pokrájanú šunku a párok. Po ich pridaní polievku odstavíme z ohňa a necháme ešte asi pol hodinku prikrytú pokrievkou. Na záver ozdobíme kyslou smotanou.
Tiež by vás mohlo zaujať: Milujete kapustu? Pripravte si z nej tieto vynikajúce polievky!
Šašlik
Potrebujeme:
- 700 g jahňacieho mäsa
- 200 ml oleja
- 4 bobkové listy
- 2 cibule
- 1 cesnak
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup: Mäso umyjeme a nakrájame na 4 centimetrové kocky. Cibuľu nakrájame na kolieska a cesnak pretlačíme. Pripravíme si olej, do ktorého dáme soľ a korenie. Pridáme bobkový list, cesnak a cibuľu. Máme marinádu, v ktorej dôkladne necháme odležať všetko mäso. Je dobré nechať ho v marináde aspoň na noc, no ideálnejšie je 1-2 dni. Potom vyberieme marinované mäso a marinované kúsky cibule. Striedavo ich napicháme na kovové ihly a necháme grilovať. Ako prílohu môžete zvoliť chlieb, zeleninu alebo čokoľvek, čo máte radi.
Možno budete namietať, že nejde o vyslovene ruské recepty. Vypátrať ich presný pôvod nie je ľahké, stretnete sa s nimi aj na Ukrajine či v Bulharsku. Najčastejšie vás nimi však ponúknu práve v Rusku. Ak sa odhodláte niektorú z týchto dobrôt skúsiť pripraviť doma, prajeme vám dobrú chuť.
Ktoré zo spomínaných jedál si pripravujete aj sami doma? Aké receptúry používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na