Ospevované granátové jablko: Zdravá pochúťka ako z rajskej záhrady

Granátové jablko

freedigitalphotos.net

Niektorí sa domnievajú, že Eva nedostala v rajskej záhrade obyčajné, ale granátové jablko. Vzhľadom na jeho účinky by sa ani nebolo čomu čudovať. Granátové jablko je zásobárňou antioxidantov, ale aj viacerých vitamínov a minerálov. Pomáha telu vyrovnať sa s mnohými civilizačnými ochoreniami.

Pôvodom je granátové jablko ázijským plodom. Podľa dochovaných informácií totiž existuje už od staroveku a jeho domovom bol kedysi ázijský kontinent. Odtiaľ sa však jeho pestovanie rozšírilo ďalej do Európy, najmä do stredozemských krajín. Môžete ho nájsť aj pod názvami granatapfel či pomegranate. V latinčine znie jeho názov ako punicagranatum.

Srdcová záležitosť

Granátové jablko sa vyznačuje schopnosťou napomáhať ľudskému organizmu lepšie sa brániť a bojovať proti kardiovaskulárnym problémom. Prišlo sa na to, že prečisťuje tepny od nánosov a tak zabraňuje ich upchatiu, čím vlastne bojuje aj proti ateroskleróze. Taktiež dokáže zabrániť progresii ischemickej choroby srdca.


Mohlo by vás zaujať: Snažíte sa schudnúť? Stavte na tieto druhy ovocia!


Okrem toho dokáže:

  • znížiť hladinu oxidačného stresu
  • znížiť hromadenie lipidov v srdcovom svale
  • znížiť EKG abnormality
  • znížiť krvný tlak a cholesterol
  • pomôcť predchádzať rakovine
  • pomôcť pri hemoroidoch a kŕčových žilách
  • zlepšiť tvorbu červených krviniek
  • pomôcť kostiam a zubom
  • byť prospešný pri obličkových kameňoch
  • uvoľniť zápchu

Proti zápalom, aj infekciám

Granátové jablko sa vyznačuje aj protizápalovými vlastnosťami. V súvislosti s touto jeho schopnosťou bolo vykonaných už viacero štúdií, ktoré preukázali jeho silu aj v tejto oblasti. Okrem zápalov vie granátové jablko bojovať aj proti infekciám. Má totiž širokú škálu antibakteriálnych a antivírusových vlastností. Navyše aj povlaky, ktoré zanášajú tepny, sú často zanesené sekundárnou bakteriálnou, či vírusovou infekciou, napríklad aj hepatitídou typu C.


Mohlo by vás zaujať: Liečba rakoviny prírodnými prostriedkami: S týmito radšej opatrne


Čo obsahuje?

  • vitamíny: C, E,K, ale aj vitamíny skupiny B, napríklad B6 – pyridoxín, či B9 – kyselinu listovú
  • minerály: meď, zinok, draslík, mangán, selén, sodík, fosfor, horčík, ale aj vápnik, či železo
  • antioxidanty – granátové jablko ich obsahuje viac ako zelený čaj, či červené víno
  • vlákninu
  • bielkoviny
  • taníny – pôsobia hojivo na tráviaci systém

Kedy je zrelé a ako ho jesť?

Granátové jablko je zrelé, keď je červené alebo mierne nažltlé. Postupom času začína starnúť a hnednúť.  Ak ho však kúpite čerstvé, výhodou je, že v chlade a tme vám vydrží veľmi dlho. Niekedy aj pol roka. Konzumuje sa len jeho vnútro, šupka nie. Obsahuje desiatky (v jednom plode ich môže byť až 600) zrniečok sýtej červenej farby, ktoré sa z neho vydlabávajú trochu ťažšie. Tie sú jedlé, ale tak ako pri obyčajných jablkách, nie každému chutia. Pozor však na oblečenie. Ak vám šťava z jadierok zašpiní odev, len ťažko sa dá vyprať. Niektorí odporúčajú pri manipulácii s ním používať rukavice, pretože farbí aj kožu. V minulosti sa šťava z nich používala aj na farbenie rozličných textílií. Jedno granátové jablko kúpite za približne 50 centov.


Máte radi granátové jablká? Ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Oliver
Odporúčame