Ako účinne odstrániť vodný kameň z rýchlovarnej kanvice? Keď nič nezaberá, skúste tajnú zbraň!

Vodný kameň v rýchlovarnej kanvici

Vodný kameň v rýchlovarnej kanvici spôsobuje tvrdá voda, ktorá trápi mnoho domácností (Zdroj: GettyImages)

Nánosy vodného kameňa v rýchlovarnej kanvici nie sú len estetickým problémom. Môžu sa odraziť na vašom zdraví aj peňaženke. Existuje pritom mnoho šetrných a efektívnych spôsobov, ako sa ho zbaviť. Poradíme vám, ako na to.

Prečo vodný kameň škodí?

Vodný kameň sa objavuje na mnohých povrchoch, o to viac, ak vám z kohútika tečie tvrdá voda. Tá je realitou až v 82 % okresov na Slovensku a negatívne ovplyvňuje životnosť domácich spotrebičov. Nevábny biely nános usadenín vápnika spôsobuje mnoho problémov:

  • Vodný kameň spomaľuje ohrev vody, kanvica preto spotrebuje viac energie a zohrievanie vody sa predražuje.
  • Ak sa vodný kameň usadí na dne prístroja, oddelí vyhrievaciu špirálu od vody, čo môže spôsobiť prehriatie, a tým aj poškodenie spotrebiča. 
  • Čiastočky vodného kameňa, ktoré nezachytí filter, prechádzajú do zohriatej vody. Vodný kameň následne znehodnocuje chuť a vzhľad nápoja.
  • Vo vrstve vodného kameňa sa dobre darí aj baktériám. Tie síce varom zahubíte, ale toxické látky, ktoré produkujú, vo vode zostanú.

Ako zabrániť usadzovaniu vodného kameňa

Predísť vzniku vodného kameňa na 100 percent sa nedá. Predsa však existuje zopár užitočných trikov, ktoré pomáhajú. Dôležité je v kanvici zohrievať vždy len toľko vody, koľko aktuálne potrebujete. Prebytočnú vodu po ohriatí z kanvice ihneď vylejte, nenechávajte ju vnútri. Následné doliatie vody a jej ďalší ohrev by viedli k ešte rýchlejšiemu usadzovaniu vápnika a solí, ktoré prispievajú k tvorbe vodného kameňa.

Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu

Za tvorbu vodného kameňa sú zodpovedné minerály ako vápnik a horčík, ktoré sa vo zvýšenej miere vyskytujú v tvrdej vode. Pri čistení kanvice zaberajú aj bežné a ekologicky šetrné prostriedky, ktoré nájdete v každej kuchyni. Patria medzi ne ocot, sóda bikarbóna, citrónová šťava alebo kyselina citrónová.

Ocot

Octový zápach v kuchyni nie je síce najpríjemnejší, ocot však v tomto prípade poslúži dobrej veci. Pri čistení kanvice použite ocot a vodu v pomere 1:1. Zmes priveďte do bodu varu. Ak je vrstva vodného kameňa príliš hrubá, pridajte viac octu a znova prevarte. Tekutinu nechajte v kanvici pôsobiť približne dve až tri hodiny, následne kanvicu niekoľkokrát opláchnite čistou vodou. Ak sa všetok vodný kameň nerozpustí, postup opakujte.

Sóda bikarbóna

Do kanvice nalejte vodu s dvomi až tromi lyžicami sódy bikarbóny. Tekutinu zohrejte a nechajte pôsobiť v kanvici celú noc. Následne kanvicu dôkladne opláchnite čistou vodou. Prvú várku ohriatej vody po vyčistení vylejte a na prípravu nápoja použite až ďalšiu várku.


Mohlo by vás zaujať: Zatočte s vodným kameňom raz a navždy: Lacno a účinne aj bez chémie!


Kyselina citrónová

Kyselina citrónová je ku kanvici šetrnejšia ako ocot, navyše ani nezapácha. Stačí, keď rozpustíte dve až tri polievkové lyžice kyseliny citrónovej v troche vody. Túto zmes vlejte do kanvice a nechajte ju pôsobiť približne hodinu. Potom nechajte zovrieť. Po vychladnutí vodu vylejte a kanvicu niekoľkokrát opláchnite čistou vodou, prípadne v nej nechajte čistú vodu ešte raz prevrieť.

Citrónová šťava

Namiesto kyseliny citrónovej môžete použiť aj šťavu z citróna v pomere tri lyžice citrónovej šťavy na 2 dcl vody. Tekutinu nechajte pôsobiť približne pol hodinu. Zvyšný postup opakujte rovnako ako pri kyseline citrónovej, kanvicu nezabudnite poriadne vypláchnuť.

Keď nezafungujú ekologické spôsoby, vytiahnite silné zbrane

Počítajte s tým, že ak je vaša kanvica veľmi zanesená, bude potrebné zvolený postup čistenia pravidelne opakovať. Ak kanvicu používate každý deň, čistite ju takto raz za jeden až dva týždne. Ak máte naozaj tvrdú vodu či veľmi odolné usadeniny a prírodné čističe nezaberajú, skúste vyskúšať profesionálne odvápňovače. Poradia si s vodným kameňom aj vo zvyšných kuchynských spotrebičoch. Pravidelným odvápňovaním získate nielen zdravšie a chutnejšie nápoje, ale zároveň predĺžite životnosť vašej kanvice.



Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close