Cez vianočné sviatky si chceme dopriať oddych, príjemnú rodinnú atmosféru a dobré jedlo. Diabetici by však aj napriek plným stolom lákadiel, nemali zabúdať na svoje ochorenie. Už niekoľko prehreškov môže zapríčiniť vážne zdravotné komplikácie. Ako si aj s cukrovkou užiť Vianoce plné chutí, bez obáv a v pohode?
Zotrvať v nastavenom režime
Vianoce nie sú pre cukrovkárov jednoduchým obdobím. V tradičných jedlách a pochúťkach prevažujú sacharidy a tuky, rizikovým faktorom sú aj dlhé hodiny pred televízorom a minimum pohybu. Na Slovensku je v súčasnosti takmer 400 000 cukrovkárov, pričom až 90 % z nich trpí cukrovkou 2. typu. Jej rozvinutie je pritom úzko naviazané na vyšší vek, nevhodné stravovacie a pohybové návyky.
S cukrovkou sa človek musí naučiť žiť a jedným z najúčinnejších spôsobov, ako hladinu cukru udržať pod kontrolou, je zdravá a vyvážená strava, pri ktorej diabetik celoročne dodržiava odporúčané denné množstvo sacharidových jednotiek. Ani sviatky a silvestrovské oslavy by tak nemali byť dôvodom na vybočenie zo zabehnutého a bezpečného stereotypu. Zároveň si však môžete pripraviť pohostenie, pri ktorom nebudete mať pocit, že sa oberáte o pôžitok. Už zopár zmien v slávnostnom jedálničku vám priblíži obľúbené jedlá na dosah, bez straty kontroly nad hladinou krvného cukru.
Mohlo by vás zaujať: Jedálniček diabetikov: Nasledovné potraviny si doprajte na kilá, a na toto zabudnite!
Tipy, ako zvládnuť Vianoce aj s cukrovkou
- Kontrolujte svoje porcie. Nenaberajte si plné taniere ako zvyšok rodiny. Aj diabetik si môže zobnúť do dobrôt, no musí dávať seriózny pozor na ich množstvo.
- Polovicu taniera by mala tvoriť zelenina. Pripisujú sa jej tri kľúčové vlastnosti – má nízky obsah kalórií, veľmi dobrý sýtiaci účinok a nenecháva v žalúdku voľné miesto na nezdravé maškrtenie. Naviac – čím tmavšia zelenina, tým viac cenných živín v sebe ukrýva.
- Je lepšie zjesť 5 – 6 menších porcií v pravidelných časových rozostupoch, ako čakať na zlaté prasa. Na to myslite kdekoľvek a kedykoľvek – pri štedrovečernom stole, aj na návšteve.
- Pečiete pre rodinu a pritom sami musíte vianočným dobrotám odolať? Po dopečení odložte dózy čo najďalej zo svojho dohľadu. Ukryté maškrty v dózach budú vždy menším lákadlom ako rozložené koláče na podnosoch.
- Pripravte iba zopár najobľúbenejších druhov. Vyhnete sa tak dojedaniu a ponúkaniu. Aj ostatní členovia rodiny ocenia, ak po sviatkoch bez problémov zapnú nohavice.
- Zaobstarajte si menšie vykrajovacie formičky. Vznikne tak menšie pečivo a ak aj ochutnáte jeden alebo dva minikúsky, je veľká šanca, že sa prudkým výkyvom hladiny krvného cukru vyhnete.
- Pri pečení používajte celozrnnú múku. V celozrnnej múke je obsah vitamínov a dôležitých živín oproti bielej niekoľkonásobne vyšší.
- Maslové a margarínové plnky nahraďte ľahšími pudingovými a tvarohovými plnkami. Tretinu množstva tuku (masla, oleja) do cesta vymeňte za kefír alebo jogurt.
- Namiesto lineckého pečiva, medvedích labiek a medovníkov rozložte na misky čerstvé ovocie.
- Obmedzte množstvo oleja a tuku v pokrmoch. Ako tepelnú úpravu uprednostnite varenie, dusenie a pečenie. Z mäsa a rýb odstraňujte kože.
- Pokúste sa v pokrmoch vyhnúť použitiu múky a zemiakov na zahustenie. Kapustnica so zemiakmi zodpovedá 1 sacharidovej jednotke. Kapustnica so zemiakmi a smotanou už 2 sacharidovým jednotkám, zatiaľ čo kapustnica bez zemiakov a bez smotany predstavuje 0 sacharidových jednotiek.
- Nezabudnite vypiť aspoň 1,5 až 2,5 litra vody denne.
- Tvrdý alkohol nepatrí do jedálnička diabetika! Znižuje hladinu cukru v krvi a môže zapríčiniť hypoglykémiu. Okrem toho môže chvíľkovo ovplyvniť váš úsudok v stravovaní a zo stabilizovaného stavu sa dostanete do ohrozenia zdravia.
- Vianoce nie sú iba o jedle, preto počas týchto dní netreba zabúdať ani na pohybovú aktivitu. Najlepšie na čerstvom vzduchu, aspoň 45 minút denne.
- Majte po ruke glukomer a pravidelne sledujte hladinu cukru v krvi, aby vás neprekvapili prudké výkyvy. Starostlivo si veďte záznamy z meraní, aby ste sa nabudúce vyhli komplikáciám. Zapisujte si, čo a koľko ste zjedli, aj akému pohybu ste sa venovali.
Zdieľať na