Jedli ste už nakladané vajíčka? Spoznajte skvelý spôsob, ako spotrebovať už uvarené – môžete ich aj zafarbiť

uvarené nakladané vajíčka

Takáto úprava vajíčok je naozaj zaujímavá (Zdroj: Freepik/timolina)

Jedli ste už niekedy nakladané vajíčka? Ak nie a ani neviete, ako by mali vyzerať, máme pre vás zaujímavý tip. Základom prípravy sú vajíčka uvarené na tvrdo. Tie sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov, takže ak vám zostali nejaké nazvyš, toto je super nápad ako ich zužitkovať. Nielen, že predídete zbytočnému vyhadzovaniu a plytvaniu potravinami, ale naučíte sa zaujímavý spôsob ako ich využiť iným spôsobom.

Nakladané vajíčka s jasnými farbami

Keď ich raz vyskúšate, určite ich budete pripravovať rok čo rok. Vajíčka žiaria jasnými farbami a chutia podľa toho, aký nálev si zvolíte. Ak na farbenie použijete červenú repu, získate jasnú ružovú až bordovú farbu, ak zvolíte žltú repu a kurkumu, môžete sa tešiť na žiarivú žltú. Postup prípravy zahŕňa tri hlavné kroky:

  1. Ako prvé si uvaríme 6 vajíčok na tvrdo. Po uvarení ich hneď ochladíme v ľadovej vode, aspoň 14 minút a potom ich olúpeme.
  2. Medzitým si pripravíme nálev. V malom hrnci zmiešame na kocky nakrájanú menšiu červenú repu a 1 šálku vody. Privedieme k varu, znížime teplotu a necháme 20 minút mierne variť, až kým nie je repa mäkká. Potom pridáme ďalšiu šálku vody, šálku jablčného octu, ⅓ šálky cukru, 2 ČL morskej soli a povaríme 1 minútu, aby sa cukor rozpustil. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Ak pripravujeme nálev zo žltej repy, urobíme to isté, akurát pridáme aj štipku mletej kurkumy.
  3. Postup skompletizujeme. Nálev nalejeme do skleného pohára alebo do dvoch, podľa veľkosti. Vložíme uvarené vajíčka a pridáme 1 až 2 PL vody, aby boli kompletne ponorené. Pohár uzavrieme a dáme do chladničky. Chladíme aspoň cez noc, ale pokojne aj dva až tri dni. Čím dlhšie, tým bude chuť a farba intenzívnejšia. Takto vydržia v chladničke asi jeden týždeň.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Ak ste to doteraz neurobili, už je najvyšší čas: Takto sa výsev semienok zeleru určite vydarí

Potom si ich už stačí len vychutnať. Nakladané vajíčka sa môžu konzumovať samotné s pečivom alebo ako ozdoba šalátu. Efektne budú vyzerať aj ako malé občerstvenie, naplnené napríklad syrovým krémom a ozdobené čerstvými bylinkami.


Poznáte takýto spôsob spracovania prebytočných uvarených vajíčok?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Loveandlemons.com
Odporúčame