Jemné, nadýchané a chrumkavé: Tieto vafle sa určite stanú súčasťou vašej raňajkovej rutiny

vafle na tanieri

Tieto chrumkavé vafle spríjemnia každé ráno (Zdroj: Freepik/8photo)

Ak patríte k ľuďom, ktorí svoj vaflovač nevyužili viac ako päťkrát, po prečítaní nasledujúcich receptov sa to určite zmení. Nastal čas vytiahnuť tento domáci spotrebič zo zákutia skrinky, kde naňho padá prach, a využiť ho na výrobu jemných a chrumkavých raňajok, ktoré vám pomôžu naštartovať váš deň! V dnešnom článku si povieme o dvoch spôsoboch, ako urobiť vafle a začneme tým najjednoduchším.

Spôsob č. 1 (na 2 porcie)

Potrebujete:

  • vaflovač,
  • 2 vajíčka,
  • soľ a korenie.

Postup:

Ako sme povedali, výroba týchto vaflí je úplne jednoduchá. Stačí, keď vajcia po jednom rozklepnete, pridáte ich do misky a rozšľaháte.

muž rozbíjajúci vajíčko
(Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Keď ich nalejete do vafľovača, môžete pridať trochu soli a korenia. Niektorí odporúčajú nechať vafle v stroji 3 minúty a 33 sekúnd, čo je ľahko zapamätateľný čas.

vafle na vaflovači
(Zdroj: Freepik/BackyardProduction)

Spôsob č. 2 (na cca 10 porcií)

Potrebujete:

6 lyžíc nesoleného masla,

2 šálky/240 gramov viacúčelovej múky,

1 polievková lyžica/15 gramov cukru,

1 čajová lyžička/8 gramov prášku do pečiva,

1 čajová lyžička/5 gramov jemnej morskej soli,

½ čajovej lyžičky/3 gramy sódy bikarbóny,

1 šálka bieleho jogurtu,

1 šálka mlieka,

4 veľké vajcia.

vafle, vaflovac a ingrediencie
(Zdroj: Freepik/8photo)

Postup:

Maslo roztopte buď na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre. Odložte ho bokom.

Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu. V samostatnej miske vyšľahajte jogurt, mlieko, rozpustené maslo a vajcia.

Naše tipy:

  • Pre ešte nadýchanejšie vafle oddeľte vajcia a pokračujte týmto krokom s použitím vaječných žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, a potom ho vmiešajte do cesta.
  • Na celozrnné vafle použite 1/3 šálky viacúčelovej múky a 2/3 šálky celozrnnej múky. Hnedý cukor môžete nahradiť aj kryštálovým.
cesto z vaflí na vaflovači
(Zdroj: Freepik/BackyardProduction)

Predhrejte vaflovač a pomocou štetca alebo papierovej utierky ho zľahka potrite maslom. Nechajte robiť vafle, kým nie sú zlaté a chrumkavé. Nezabudnite vaflovač medzi jednotlivými dávkami potrieť ešte maslom, ak je to treba. Podávajte vafle ihneď, ako sú pripravené.

Náš tip:

  • Ak nemáte jogurt, môžete použiť kyslú smotanu alebo cmar. Taktiež môžete zmiešať 1 šálku mlieka s 1 polievkovou lyžicou citrónovej šťavy alebo octu.
vafle na tanieri
(Zdroj: Freepik/BackyardProduction)

Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: plnielanu.sk, instructables.com, cooking.nytimes.com
Odporúčame